latinica  ћирилица
06/04/2021 |  16:56 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Кривокапић доставио приједлог за разрјешење Лепосавића

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић доставио је данас Скупштини приједлог за разрјешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића.
Владимир Лепосавић  (Фото: Facebook) -
Владимир Лепосавић (Фото: Facebook)

Он је у приједлогу навео да је јавно дјеловање Лепосавића од избора на функцију министра 4. децембра одступало од званичних ставова Владе и Споразума лидера три побједничке коалиције из септембра 2020, који су потписали Кривокапић /Коалиција "За будућност Црне Горе"/, Алекса Бечић /"Мир је наша нација"/ и Дритан Абазовић /"Црно на бијело"/, што је био програмски основ за формирање Владе.

Кривокапић појашњава да је овим споразумом предвиђено да ће нова демократска власт одговорно спроводити све међународно признате обавезе, потпуно и посвећено реализовати све реформе неопходне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

- У том смислу уважавање међународних судских инстанци од суштинске је важности за прихватање основних цивилизацијских постулата на којима се заснива ЕУ - навео је Кривокапић и додао да је Лепосавић својим одговором на дешавања у Сребреници допринио расту међуетничких тензија у Црној Гори.

Кривокапић је истакао да је нарушена обавеза Црне Горе проистекла из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ којом се ова земља обавезала на пуну сарадњу са Хашким трибуналом, исказано је непоштовање Резолуције Европског парламента о Сребреници и Декларације из 2009. којом је овај документ прихватила Скупштина Црне Горе.

- Не улазећи у лично мишљење које Лепосавић има о ратним догађајима у бившој Југославији, сматрам да постоји објективна одговорност за овакво његово чињење и да је био дужан да као министар задужен за област правде и мањинских права, искаже посебан сензибилтет у односу на правоснажне судске одлуке и осјећања мањинских народа у Црној Гори - навео је Кривокапић.

Премијер је још јуче затражио оставку и покренуо поступак смјене министра правде Владимира Лепосавића због његове изјаве да ће "признати да је у Сребреници почињен геноцид када се то недвосмислено утврди" и оспорио легитимитет суда у Хагу.