latinica  ћирилица
06/04/2021 |  17:12 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Стефановић: Срби били и остали антифашистички народ

Министар одбране Србије Небојша Стефановић је, поводом 6. априла, положио вијенац код Споменика пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју и поручио да се Србија много пута дизала из пепела, а да су Срби високо плаћали цијену јер су били на праведној страни историје, те били и дан-данас остали антифашистички народ.
Небојша Стефановић - Фото: РТРС
Небојша СтефановићФото: РТРС

Стефановић је навео да је Шести ваздухопловни пук југословенског ратног ваздухопловства био један од најупечатљивијих симбола одбране земље од фашистичке силе, а да је 11 пилота, иако свјесни да ће изгубити своје животе, без икаквог оклијевања 6. априла 1941. године пружило отпор бројчано и борбено далеко надмоћнијем непријатељу у готово безнадежној борби.

- Предаја за њих није била опција. Остале су забиљежене ријечи њиховог саборца Ђорђа Стојановића, који је рекао да се свако за нешто роди, а да су они били рођени за пилоте и да су имали све потребно и били витезови. И били су - небески витезови који су неустрашиво јуришали и оборили више од 40 немачких бомбардера и ловаца - рекао је Стефановић.

Он је нагласио да снагу воље српског народа нико и ништа није успио да сломи и да су људи, попут оних којима се данас одаје почаст, заслужни за то што српски народ и данас опстаје и што је Србија налазила начина да се послије бројних разарања увијек изнова издигне из рушевина, саопштено је из Министарства одбране Србије.

У бомбардовању Београда 6. и 7. априла 1941. године убијено је између 2.500 и 4.000 људи, срушено је више од 1.000 зграда, око 10.000 објеката у граду било је онемогућено за живот, а међу потпуно уништеним објектима била је Народна библиотека на Косанчићевом венцу.

Живот за одбрану града дало је 11 пилота. Они су се, заједно са осталим југословенским ваздухопловцима, храбро супротставили ројевима њемачких авиона који су прекрили небо над Београдом.