latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:13 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Информација да Москва улази у преговоре личи на измишљотину

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да не зна да је састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине заказан за септембар у Паризу, те да нема информацију да ће представник Русије присуствовати том састанку и да му то личи на измишљотину.
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Боцан-Харченко (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Он је, коментаришући наводе Албанијан поста, који се позива на незваничне изворе да ће се делегације Београда и Приштине предвођене Александром Вучићем и Аљбином Куртијем састати у септембру у Паризу у присуству француског предсједника Емануела Макрона и представника САД и Русије, нагласио да је Москва већ укључена у процес као стална чланица Савјета безбједности УН.

- Познато је да је било какво рјешење косовског проблема могуће само у Савјету безбједности и под његовим окриљем. Русија и без учешћа у дијалогу има могућности да утиче на питање Косова, а увијек је спремна да ако Београд буде имао интерес размотри укључивање у тај процес - рекао је руски амбасадор за Спутњик.

Боцан-Харченко је поновио став Москве да евентуално рјешење за питање Космета може бити прије свега у оквиру оног што је прихватљиво за Београд.

- И предсједник Русије Владимир Путин и шеф дипломатије Сергеј Лавров више пута су рекли да Русија може да подржи само рјешење које одговара интересима Србије и међународног права. Што се тиче дијалога, нисам ни чуо да је већ заказан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине - рекао је Боцан-Харченко.

Он је поручио да Москва сматра да нема алтернативе за дијалог, али и да нема алтернативе за испуњавање договореног.

- Привремене институције у Приштини морају да испуне оно што је договорено у Бриселу и сва рјешења која се тичу положаја Срба на Космету. Наравно да дијалог може да функционише само уз неопходан притисак на Приштину, а не само на Београд, од којег траже да призна независност /самопроглашеног/ Косова, што нити је прихватљиво за Београд нити може бити рјешење за /самопроглашено/ Косово - навео је Боцан-Харченко.

Коментаришући наводе албанског листа и о могућем укључењу САД у дијалог, руски амбасадор је рекао да није чуо да постоје озбиљне намјере Вашингтона за укључивање у дијалог Београда и Приштине, али да је на основу изјава посредника ЕУ Мирослава Лајчака и других званичника јасно да постоји веће разумијевање ЕУ и САД по косовском питању.

Он је подсјетио да је дијалог добио подршку Генералне скупштине УН и да, с обзиром на то да га води ЕУ, ту чињеницу међународна заједница треба да има на уму.

- Што се тиче Русије, увијек смо спремни да пружимо подршку решењу и ако Београд буде имао интерес за укључивање Русије, ми смо спремни да то размотримо. Али, у сваком случају, Русија као стална чланица Савјета безбједности УН и без учешћа у овом дијалогу има много могућности да буде присутна и да има утицаја на питање Косова и региона, као и свих других међународних питања - рекао је Боцан-Харченко.