latinica  ћирилица
06/04/2021 |  18:45 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Новалић: Ускоро помоћ здравству од 60 милиона КМ

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић најавио је данас, на онлајн састанку са кантоналним премијерима, да је у припреми програм помоћи здравственим установама и клиничким центрима од 60 милиона КМ, који ће се убрзо наћи на дневном реду Владе ФБиХ.

- Осим остварених контаката са одређеним амбасадама, директно смо се обратили и америчким компанијама, произвођачима вакцина против вируса корона. Остварили смо контакт и са Индијом. Ушли смо и у државни програм са Кином, те би сљедеће седмице требали почети и директни преговори за набавку 500.000 кинеске вакцине Синофарм - рекао је Новалић.

Он је указао и да охрабрују посљедњи званични подаци да су директни порези у првом кварталу ове године у ФБиХ већи за 43 милиона КМ или 3,36 одсто у односу на прошлу годину. Према подацима Пореске управе ФБиХ у посљедњих мјесец дана забиљежен је и раст броја запослених за 1.400 особа.

Присутни су информисани о најављеној количини, те динамици пристизања вакцина у БиХ из Ковакс, те ЕУ механизма у овом мјесецу, али и до краја другог квартала.

На састанку је истакнуто да би се, након вакцинисања здравствених радника и приоритетних група, међу приоритетима требала наћи занимања као што су медијски радници, запослени у трговинама, те угоститељском сектору.

Кантонални премијери поручили су да је у посљедњих седам дана углавном стагнирајуће стање у вези са вирусом корона, али и да је све више пацијената с тежом клиничком сликом или потребом за хоспитализацијом.

Седмодневна инциденца на нивоу ФБиХ износи 324 случаја на 100.000 становника, а највиша је забиљежена у Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком и Кантону Сарајево.

Састанку су присуствовали и замјеници федералног премијера Јелка Милићевић и Веско Дрљача, кантонални министри здравства, представник Владе Брчко Дистрикта БиХ, те имунолог академик Јасенко Карамехић.

Данашњи састанак је наставак договореног заједничког дјеловања и боље координације између премијера у ФБиХ на седмичном нивоу, а наредни састанак путем видео линка биће одржан у понедјељак, 12. априла.