latinica  ћирилица
06/04/2021 |  19:42 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Дрвар: Здравствени радници треба да буду награђени, а не кажњени (ВИДЕО)

Ионако тежак живот Срба повратника у Кантону 10, додатно отежава дјеловање министра рада, здравља, социјалне заштите и избјеглих Ливањског кантона Момчила Бајића. Захтијева систематизацију, која, кажу, има за циљ отпуштање радника.
Дом здравља у Дрвару - Фото: РТРС
Дом здравља у ДрваруФото: РТРС

Због ових притисака, вршилац дужности директора Дома здравља поднио је оставку, а здравствени радници најављују генерални штрајк, не буду ли им исплаћене плате у пуном износу и уплаћени доприноси. Траже оставку министра.

Иако хероји у вријеме пандемије, здравствени радници дрварског Дома здравља посљедњих шест мјесеци не добијају плате у пуном износу. Оставку в.д. директора Дома здравља, који не пристаје да спроведе систематизацију, Управни одбор није прихватио.

- Као правник јесам за доношење систематизације, али систематизације која би одговарала потребама Дома здравља, а не ове која би довела до отпуштања радника - изјавио је в.д. директора Дома здравља Дрвар Драган Праштало.

- С обзиром да смо прошли мјесец добили 50 одсто од плате, а пандемија је опет у јеку, спашавамо туђе животе, а истовремено ризикујемо своје животе и немамо суосјећања ни од надлежних установа за наше проблеме, ми настављамо са једносатним штрајком упозорења до генералног штрајка - поручила је представница синдиката медицинских сестара и техничара Дома здравља Дрвар Марија Хабек.

Удар на здравствене раднике је наставак протјеривања Срба из Кантона 10, поручују из Удружења протјераних.

- Господин Бајић хоће да отпусти ове људе да би запослио нове, наводно са намјером да то буде за идуће изборе - рекао је предсједник Удружења протјераних грађана Миле Марчета.

У Дрвару питају да ли је могуће да министар који долази из ове општине и Србин је, инсистира на систематизацији, ради отпуштања радника у доба пандемије?

- А поуздано знам да то не чини ни у Томиславграду ни у Ливну ни на Купресу - рекао је посланик у скупштини Ливањског кантона Александар Штрбац.

- Ако сте ви неко ко предствља српски народ, а дођете у позицију да вас поставља генерал ХВО- а, ви се морате понашати како вам генерал по командном налогу заповједи. Уколико има имало морала и одговорности, ја мислим да би требао да поднесе оставку на мјесто министра - поручио је посланик у скупштини Ливањског кантона Горан Броћета.

Општина измирује финансијске обавезе Дому здравља и помаже више него што је предвиђено, каже начелница Дрвара Душица Рунић.

- Требали би да се награде за допринос који дају у доба пандемије, а не да буду кажњени - нагласила је Рунићева.

Од министра Момчила Бајића још чекамо одговор - зашто у повратничкој општини Дрвар у доба пандемије захтијева систематизацију, која би више од 10 здравствених радника оставила без посла?