latinica  ћирилица
06/04/2021 |  20:50 | Аутор: СРНА

Велика Кладуша: Из карантина у "Миралу" побјегло 55 миграната

Из карантина у кампу "Мирал" у Великој Кладуши побјегло је 55 миграната који су прескочили ограду, а да нико није ни покушао да их спријечи, изјавила је министар здравства Унско-санског кантона Нермина Ћемаловић.
Мирал, Велика Калдуша (фото: ba.n1info.com) -
Мирал, Велика Калдуша (фото: ba.n1info.com)

Према подацима Завода за јавно здравство Унско-санског кантона, највише заражених је у кампу "Мирал", њих око 150, а 80 их је у изолацији.

У кампу "Борићи" било је заражено 45 миграната и 12 радника кампа, камп "Седра" има 11 позитивних, док се чекају резултати тестирања за 152 запослених, преноси "Н1".

Епидемиолошка ситуација у прихватном кампу "Ушивак", недалеко од Сарајева, много је повољнија, с обзиром на то да од почетка пандемије није имао ни двоцифрен број позитивних на вирус корона.

Менаџер кампа "Ушивак" Азра Ибрахимовић Сребреница рекла је да екипе које раде у центру прегледају сваког корисника који улази и да уколико се појаве симптоми или сумња на било који симптом, та лица се издвајају и стављају у превентивну изолацију, од седам до десет дана, док се не утврди да ли постоје оправдане сумње.

Тренутно се у овом кампу за мигранте недалеко од Сарајева налази око 700 лица у покрету.

Н1 наводи да Црвени крст Тузланског Кантона већ годину и по помаже мигрантима и избјеглицама којима је овај кантон транзит, гдје мигранти остају највише пет дана.

И ту је било позитивних на ковид 19, али нема тачних података.

Замјеник директора Службе за послове са странцима Мирсад Бузар каже да тренутно у БиХ у шест прихватних центара борави 4.300 миграната.

- Они бораве и у напуштеним и девастираним објектима, кућама и фабрикама, или се крећу од града до града. Према посљедњим инфомацијама, таквих миграната у покрету је од 1.500 до 1.700. Укупан број миграната који бораве у БиХ је 6.000 - додао је Бузар.