latinica  ћирилица
06/04/2021 |  21:27 ⇒ 07/04/2021 | 11:09 | Аутор: РТРС

Атлагић: Више међународних званичника потврдило да се у Сребреници није десио геноцид (ВИДЕО)

Тврдња да се у Сребреници десио геноцид, никада није доказана, што потврђују и бројни међународни званичници, истакао је Марко Атлагић, посланик у Скупштини Србије, испред листе "Александар Вучић - За нашу децу".
Марко Атлагић - Фото: РТРС
Марко АтлагићФото: РТРС

- Да се у Сребреници није десио геноцид потврдио је и генерал Луис Мекензи, први комадант мировних снага у БиХ. Он је поручио да је та тврдња о убиству 8.000 Бошњака, стигла из САД, тачније тадашњег предсједника Била Клинтона, како би на основу те тезе могао бомбардовати Србе. Цитирам Мекензија: "Неукусно је рећи, али мора да се каже, ако се чини генецид, онда се не пуштају жене, јер оне су кључ за одржавање групе која се жели уништити. А као што знате жене су у Сребреници пуштене" - истакао је Атлагић.

Атлагић је цитирао и Јосипа Боданског, из међународног Удружења за стратешке студије у Вашингтону и савјетника америчког Сената за тероризам, који је цифру од 8.000 убијених Бошњака назвао обичном дезинформацијом.

- Сви независни форензички докази показују број од неколико стотина убијених, а цијела прича своди се на прикривање око 3.000 убијених Срба од 1992-1995 на подручју Сребренице - наставио је Атлагић.

Он је цитирао и ријечи Филипа Корлија, високог званичника међународних снага, али и учесника дешавања у Сребреници.

- Број од 8.000 убијених Бошњака је претјеран, права цифра је близу 700, и то је Корвин тврдио све до своје смрти 2012. године, односно да је све око Сребренице кориштено само у политичке сврхе - истакао је Атлагић.

Он је навео и да је један од највећих мрзитеља српског народа - бивши француски министар спољних послова Бернар Кушнер признао да у ствари није било никаквих масовних гробница, а да су његове раније изјаве имале за циљ да се бомбардују Срби.

- Он је почетком рата измишљао да су Срби имали логоре за силовања, међутим сустигла га је ваљда грижа савјести, па је ипак 2004. године изјавио да није било никаквих логора смрти, колико да су та места била ужасна - навео је Атлагић.