latinica  ћирилица
06/04/2021 |  22:01 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Барио: Током рата хуманитарне невладине организације сврставале се на једну страну (ВИДЕО)

Хуманитарне невладине организацијуе које су дјеловале на подручју екс Југославије, сврстале су се на једну страну, подржаваши независност прво Хрватске, потом БиХ, а онда и Косова, истакао је Патрик Барио, члан Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.
Патрик Барио - Фото: РТРС
Патрик БариоФото: РТРС

Он је нагласио да када су у питању хуманитарне невладине организације, и те како је важно знати контектс.

- Имате примјер како се у Биафри десио геноцид, и то је био медијски сензационализам. Услиједило је медијско спиновање, о геноциду глади, највећем од Другог свјетског рата. Неколико година касније утврђено је да у Биафри није било никаквог геноцида. То су подстицале иностране службе, односно Бернар Кушнер, и његов тим "Љекара без граница" - истакао је Барио, иначе по професији љекар и бивши пуковник у француској војсци.

Срби су према његовим ријечима, непожељни у Сарајеву. Не могу чак ни да мртви почивају, у граду који тврди да је мултинационалан.

- Ћутање интелектуалаца о свему, само је знак одобравања. Тијела убијених Срба бацана су на сметљишта, и никоме није подигнут споменик , или неко обиљежје. Многе пробошњачке организације одају почаст својим преминулима, не да одају почаст мртвима, већ да би ширили мржњу - наводи Барио.  

Он тврди да је у Сарајеву убијено око 3.000 српских цивила.

- Од тог броја 2.907 је цивила, а 714 је убијено на кућном прагу. У двије трећине ових случајева почињена су кривична дјела. 1.665 задобило је тешке повреде, а већина је убијена не у ратним дејствима, већ су почињена кривична дјела - додао је Барио.

Он поручује да се још увијек трага за око 260 Срба.

- Цијеле породице су избрисане са лица земље, и овај број сигурно је већи, јер нема ко да их тражи. Срби су морали да бирају између кофера и мртвачког сандука, а у ствари понијели су и једно и друго - наставио је Барио.

Комплетну пету епизоду серијала "Сарајевски Срби - нестали народ" погледајте ОВДЈЕ.