latinica  ћирилица
07/04/2021 |  07:19 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Новалићу и осталима

За данас је заказан наставак суђења федералном премијеру Фадилу Новалићу и другима у вези са набавком 100 респиратора вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија "Сребрена малина", власништво Фикрета Хоџића.
Новалић, Милићевић, Хоџић, Солак - Фото: klix.ba
Новалић, Милићевић, Хоџић, СолакФото: klix.ba

Прошло рочиште, које је одржано у петак, 2. априла, прекинуто је током свједочења Новалићеве секретарице Бахре Џаке, након што се одбрана пожалила да им нису достављени докази које је Тужилаштво БиХ користило у том тренутку.

Доказ на који се одбрана жалила је преписка на Вајберу између Новалића и његове секретарице која је преузета са њеног телефона.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак, те Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

Рочиште је заказно за 9.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.