latinica  ћирилица
07/04/2021 |  07:24 ⇒ 07:24 | Аутор: СРНА

Јован Дучић - најзначајнији српски пјесник прве половине 20. вијека

Српски пјесник и дипломата Јован Дучић /1874-1943/, члан Српске краљевске академије, чија је лирика изузетне версификације, језика и пластичности слика ударила печат српској поезији у првој половини 20. вијека - умро је на данашњи дан 1943. године.
Јован Дучић - Фото: СРНА
Јован ДучићФото: СРНА

Велики пјесник рођен у Требињу, а стасавао је у Мостару, гдје је похађао нижу гимназију.

Након школовања у Сомбору и учитељевања, вратио се у Мостар, гдје 1896. године са друга два велика српска пјесника и интелектуалца Алексом Шантићем и Светозаром Ћоровићем оснива књижевни часопис "Зора".

Дипломатску каријеру започео је 1907. године и остатак живота провео у Цариграду, Софији, Риму, Атини, Мадриду, Каиру и Букурешту.

Од 1933. до 1941. године прво је посланик у Риму, потом у Букурешту, гдје је постављен за првог југословенског дипломату у рангу амбасадора, а до распада Југославије посланик је у Мадриду.

Пошто је Шпанија признала усташку Независну Државу Хрватску, прекинувши дипломатске односе са Југославијом, у јуну 1941. године Дучић се повукао у неутралну Португалију, у Лисабон, одакле је у августу исте године отишао у америчку савезну државу Индијану, у град Гери, код рођака Михајла.

Од тада до своје смрти двије године касније водио је организацију у Илиноису, чији је оснивач Михајло Пупин 1914. године, а која представља српску дијаспору у Америци.

За то вријеме, писао је пјесме, политичке брошуре и новинске чланке погођен развојем ситуације у Југославији и страдањем српског народа. Осуђивао је геноцид над Србима који је вршила хрватска усташка влада.

Дучић је био један од назначајнијих српских симболиста. Своју прву збирку пјесама објавио је у Мостару 1901. године, а другу у Београду 1912.

Писао је и прозу - неколико есеја и студија о писцима, попут "Блага цара Радована", те писама из Швајцарске, Грчке, Шпаније и других земаља.

Његова "Акта дипломатика" /Дипломатска писма/ објављена су постхумно у САД и бившој Југославији.

Умро је у Америци 7. априла 1943. године и сахрањен на православном гробљу Свети Сава у Либертвилу, америчкој савезној држави Илиноис.

У октобру 2000. године, пјесникови посмртни остаци су, према његовој жељи, пренесени у Требиње.

Дучић је био редовни члан Српске академија наука и уметности.

Награда за пјесништво "Јован Дучић" додјељује се сваке године током манифестације "Дучићеве вечери" у Требињу.