latinica  ћирилица
07/04/2021 |  10:20 | Аутор: СРНА

Калинић: Објединити све политичке снаге за добробит Српске и њеног народа

Тријумфалистичке изјаве Мирка Шаровића и других званичника из СДС-а и ПДП-а, а поводом "денунцирања" Милорада Додика од стране Валентина Инцка у вези са његовом наводном кооперативности према ОХР-у представља пилатовско прање руку и то првенствено у дневнополитичкој и предизборној функцији опозиције, изјавио је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва Драган Калинић.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

- Познато је да у политици никада не постоји једна и једина истина. Поготово када нас, Богу хвала, још има живих и при здравој памети који можемо посвједочити о том мрачном времену протектората високих представника од Петрича до Ешдауна и о томе како су бескрупулозно, злоупотребљавајући своју функцију, кројили судбину БиХ и Републике Српске, али и бројних појединаца из тадашње политике - истакао је Калинић за Срну.

Он је нагласио да су у насилном прекрајању устава Српске и БиХ били принуђени да учествују сви политички представници и то под притисцима, уцјенама и пријетњама политичком ликвидацијом појединаца и странака које су предводили, па чак и самог опстанка Српске.

- Стаклене и сличне "глуве" собе у ОХР-у и сати исцрпљујућих 'преговора' итекако су познати не само мени, већ и Младену Иванићу, Драгану Чавићу, Милораду Додику, Мирку Шаровићу, Златку Лагумџији, политичарима из СДА и ХДЗ. С тога, у тој причи о преносу надлежности и било чему другом нема ни апсолутно кривих нити апсолутно невиних. А било је ту и несналажења, наивности, лажних обећања, неспретности... Зато је крајње лицемјерно оптуживати Додика, а не сагледати то мрачно вријеме у цјелини и понашање свакога од нас - оцијенио је Калинић.

На крају, без ироније, каже Калинић, добро је испало како је могло да буде, јер је Република Српска ипак опстала, као и српски народ на овим просторима.

- Та лоша пракса ОХР-а је коначно обесмишљена и то захваљујући добрим дијелом Додику и садашњем руководству Српске - нагласио је Калинић.

Он је рекао да изјаве Инцка којима покушава да дифамира Милорада Додика одраз су његове политичке немоћи да учини било шта од онога што су могли његови претходници, а опозиција користи ову прилику за прање нечисте савјести.

- Нико од нас у овој ОХР игри није прошао добро и са неке веће историјске дистанце о томе ће се отвореније говорити. Вријеме је да сви окренемо лист! Ваљда је опозицији јасно да сами не могу ништа ни на републичком, ни на нивоу БиХ, а да, наравно, владајућа коалиција и без њих може ићи даље - навео је Калинић.

Он је оцијенио да је ово тренутак када би требало објединити све политичке снаге у Српској, јер се Република, 30 година од оснивања, налази на важном историјском раскршћу.

- Заједничка платформа је врло једноставна: Или ће се Српској вратити изворне надлежности које је добила у Дејтону или ће њени политичари уз подршку народа самостално и на миран начин изабрати друга алтернативна рјешења. Посљедње одлуке Уставног суда БиХ о имовини, Блинкеново писмо, могући вето Русије у Савјету безбједности у вези ОХР-а мијењају много тога у стереотипу о Српској и о БиХ. Сада је важан политички тренутак да се политичка енергија свих нас усмјери на прави начин и правцем који ће дугорочно бити добар за Српску и наш народ. А за наук нека нам буде чињеница како Хрвати и Бошњаци, упркос разликама, постижу јединство о виталним националним питањима. Дакле, узмимо се, Срби, у памет - поручио је Калинић.