latinica  ћирилица
07/04/2021 |  11:13 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Ако сумњате на заразу, позовите љекара (ВИДЕО)

У општинама Источне Херцеговине и Горњег Подриња, број обољелих не опада.
УКЦ корона - Фото: РТРС
УКЦ коронаФото: РТРС

Љекари имају проблем и што обољели узимају терапију самостално, мислећи да се могу сами излијечити. Упозоравају - престаните с тим, може бити смртоносно.

У Универзитетској болници Фоча од избијања трећег таласа пандемије вируса корона број пацијената на лијечењу не опада испод осамдесет. Љекари истичу да не виде знакове да би се број могао смањити. 

Скоро сви капацитети подређени су лијечењу обољелих од ковида 19. Појашњавају да имају довољне резерве кисеоника и лијекова.

Радмил Марић директор Универзитетске болнице Фоча истакао је да велики број пацијената са средње и тешком клиничком сликом.

- Укупно јутрос 94 пацијента са средње тешком и тешком клиничком сликом, од тога пет пацијената је на педијатри, једно на гинекологији, 21 на хирургији, остало су на ковид одјељењу и на интерном одјељењу, од тога десет пацијената је на респиратору - рекао је Марић.

У најезди све агресивнијег и непредвидљивијег вируса, инфицирани често праве непоправљиве грешке. Сматрајући да се могу сами лијечити "на своју руку" посежу за узимањем антибиотика. Љекари истичу, не радите то, опасно је.

Снежана Ђуровић директорка Дома здравља Вишеград истакла је да је повећана злоупотреба антибиотика.

- Нажалост, то је проблем био и раније, али сада је повећана злоупотреба антибиотика, како од пацијената који до њих долазе на свију руку, тако и од нас здравствених радника - истакла је Ђуровићева.

Начелница Службе за породичну медицину Дома здравља Требиње Татјана Бошњак рекла је да ковид 19 вирусна инфекција и да може донијети више штете него користи уколико љекар на основу налаза и клиничке процјене не одлучи да употријеби терапију.

У домовима здравља од Требиња до Калиновика, Рогатице и Вишеграда, с радом су почеле амбуланте за дневно терапијско лијечење обољелих од ковида 19, како би се растеретили болнички капацитети у Фочи и Требињу. Љекари, апелују на становнике, вакцинишите се и поштујте мјере, јер само тако се може побиједити вирус корона.