latinica  ћирилица
07/04/2021 |  12:23 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Влада Српске: За алтернативни смјештај исплаћено 76.865 КМ

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за прва три мјесеца ове године 76.865 КМ за алтернативни смјештај посредством партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који користи 450 породица.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Редовним програмом рјешавања проблема избјеглих и расељених лица, Влада Републике Српске сваке године за потребе ове најугроженије категорије становништва издвоји знатна средства, саопштено је данас из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Осим редовног програма, средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката.

Пројектом затварања колективних центара и алтернативног смјештаја посредством јавних стамбених рјешења предвиђено је да стамбено буду збринуте 694 породице у 15 локалних заједница, а укупна вриједност пројекта на нивоу БиХ износи 104 милиона евра.

Од укупних средстава, Српској је припало 29 милиона евра, од чега је кредитно задужење 18 милиона, а домаћа средства износе 11 милиона евра.

Програм се спроводи у 18 потпрограма, а реализује се у Дервенти, Добоју, Требињу, Фочи, Градишци, Козарској Дубици, Приједору, Модричи, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу, Рудом, Вишеграду и Невесињу.

План је да до краја ове године буде изграђено 215 стамбених јединица у шест потпројеката.

До сада је у стамбене јединице усељена 131 породица, а попуњено је и 130 смјештајних капацитета у установама.