latinica  ћирилица
07/04/2021 |  13:30 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Калабухов: Манастир уједињује народе Русије и Српске (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да је Српско-руски духовни центар и Манастир Свете Матроне Московске у добојском насељу Ритешић још један од симбола пријатељства који веже руски и српски народ.
Ритешић: Игор Калабухов посјетио Манастир Свете Матроне - Фото: СРНА
Ритешић: Игор Калабухов посјетио Манастир Свете МатронеФото: СРНА

Калабухов је рекао да је задовољан што је данас у Ритешићу, гдје, како каже, осјећа људску топлину упркос хладном времену и ниској температури.

- У ово тешко вријеме ради се о демонстрацији наших могућности да комуницирамо људски и да видимо напоре људи и градоначеника, као и осталих, да се изгради нешто што уједињује народе у Русији и Републици Српској - изјавио је новинарима Калабухов.

Он је поручио да се, ослањајући се на овакве симболе, и даље може градити пријатељство народа у Русији и Републици Српској.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је амбасадору Калабухову што је посјетио Манастир Свете Матроне, за који каже да је јединствен руски манастир у Републици Српској.

- Заједно смо данас са игуманом разговарали шта је још потребно да манастир заживи у потпуности - рекао је Јеринић.

Јеринић је задовољан што се и кроз Манастир потврђује вишевјековна и нераскидива љубав руског и српског пријатељства.

Предсједник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајић рекао је да ће у склопу Српско-руског центра братства православних народа, који се налази уз Манастир, бити неколико функционалних цјелина, између осталог, руски војни музеј, руски кутак, ресторан руског цара, сала за састанке, те апартмани за смјештај званичника и ходочасника.

Он је најавио да ће идуће године бити постављени темељи за изградњу руске болнице.

Настојатељ Манастира игуман Исаија наводи да је задовољан присуством локалног вјерујућег народа током богослужења.

Посјети Манастира присуствовао је и посланик у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић.

Од 2009. године на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића у Ритешићу се реализује пројекат изградње Манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села.

Пројекат је добио благослов Српске православне цркве.

У оквиру руског етно-села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.