latinica  ћирилица
07/04/2021 |  13:41 ⇒ 14:29 | Аутор: sputniknews.com

Циципас прекршио правила

Грчки тенисер Стефанос Циципас прекршио је правила на турниру у Мајамију, али због тога није санкционисан на начин на који је то очекивано, што представља опасан преседан за остатак тениске сезоне.
Стефанос Циципас - Фото: Getty Images
Стефанос ЦиципасФото: Getty Images

Циципас је на турниру из Серије 1.000 дошао до четвртфинала, гдје га је савладао пољски представник Хуберт Хуркач.

Тренутно пети тенисер свијета је што је брже могуће желио да заборави на Флориду и за њега релативно неуспјешно такмичење, али му се није дало након једне информације која је осванула у медијима.

Наиме, Циципас је током турнира напустио дио предвиђен за боравак тенисера и тенисерки, такозвани "мехур", што је било против правила донесених због пандемије вируса корона.

Поред Стефаноса, правило су прекршили и његов тренер и отац.

У правилнику се наводи да ће сваки играч који напусти "мехур" бити кажњен финансијски, као и да ће потенцијално бити моментално дисквалификован.

До сада у тениском свијету није виђен ниједан сличан примјер Циципасовом, а очекивало се да казна за овакав прекршај буде ригорозна како би се осталим играчима поставио јасан примјер.

Циципас на конференцији након посљедњег меча у Мајамију није говорио о кршењу правила, већ о лоше одиграном дуелу.

- Посљедње двије недјеље сам под много стреса, посебно текуће, баш сам под стресом. Мислио сам да имам шансу, да могу... Нисам играо лоше, али мислим да је била прилика да урадим нешто више - казао је Грк.

С обзиром да Циципас није санкционисан најстроже могуће, остаје нејасно како ће неки други тенисер реаговати уколико прекрши ова правила и буде дисквалификован, односно да ли ће се сви лагодније понашати мислећи да неће бити дисквалификовани, већ само финансијски санкционисани.

Подсјетимо, и на осталим турнирима ће постојати одређене врсте "мехура", као и на турниру из Серије 250 у Београду, који је на програму од 19. априла.