latinica  ћирилица
07/04/2021 |  14:31 | Аутор: СРНА

Новалићева секретарица поновила да није знала шта се налазило у понуди "Канада"

Секретарица премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, Бахра Џака поновила је данас у наставку суђења Новалићу и другима за спорну набавку респиратора вриједности 10,5 милиона КМ, да није знала шта се налазило у понуди "Канада" због које је прошлог петка прекинуто рочиште, а ни данас до краја није разјашњено шта је она садржавала.
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ)

Џака, која је знала за све понуде које су стизале на Владу, а међу њима и оне "Сребрене малине" оптуженог Фикрета Хоџића, рекла је да је документ "Канада" случајно послала на Клинички центар Универзитета у Сарајеву /КЦУС/.

Тужилац Мирза Хукељић подсјетио ју је на њено свједочење из августа прошле године, када је потврдила да је премијеру рекла да је прослиједила коверту директорки КЦУС-а Себији Изетбеговић и да се ради о понуди "Канада".

Она је Хукељићу рекла да није грешком отишла коверта Изетбеговићевој "него папир на којем је руком написано "Канада".

Након тога, Џака је свједочила о понудама, односно писмима намјере за респираторе, потписаним 2. и 14. априла прошле године, преносе федерални медији.

У првом писму намјере, које је потписано 2. априла, понуда се односила на респираторе ХЦ-ВЕ003, док је 15. априла потписано друго писмо које се односило на респираторе АЦМ812А, због којих је и подигнута оптужница.

Џака је рекла да је оба писма потписао премијер Новалић. Што се тиче другог писма намјере /респиратори које је набавила "Сребрена малина"/, она је рекла да је ту понуду, коју јој је доставио Зоран Благојевић, дала Новалићу на потпис и упознала га да су у понуди и други респиратори у односу на прво писмо намјере.

Према преписци на "Вајберу" која је приказана у Суду БиХ, Новалић 16. маја прошле године пита Џаку може ли му потврдити који су респиратори били у понуди и да "нема оних које смо добили".

Џака му затим објашњава који су респиратори понуђени, а Новалић одговара "респиратор АЦМ812А преко нас није прешао".

То је објашњено ријечима да Новалић није био свјестан да је потписао писмо намјере у којем су понуђени други респиратори, за разлику од прве понуде, иако га је секретарица обавијестила о измијењеној понуди.

Џака на нека питања није имала одговоре, јер је рекла да се не сјећа баш свега.

Након рочишта, бранилац суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака, Кадрија Колић, рекао је новинарима да су оптужбе Тужилаштва давно пале.

"По ставу одбране овај предмет је давно пукао, а мој став и став одбране господина Солака је да не коментирамо чињенице које се дешавају у судници док траје главни претрес", рекао је Колић.

Он је поновио да Тужилаштво БиХ није надлежно да поступа у новом предмету у вези с респираторима и да чини истражне радње на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

"То је абецеда, врло једноставна ствар. Џермин Пашић /тужилац/ није имао шта да ради на КЦУС-у", сматра Колић.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак, те Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби. /крај/веб/мир