latinica  ћирилица
07/04/2021 |  15:01 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Значајно што се процес имунизације успјешно проводи (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је настављена вакцинација старијих од 65 година и млађих са хроничним болестима. Важно је да Српска спроводи имунизацију, а настављају се и напори да се набави што већи број вакцина, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић, током посјете вакциналном пункту у Бањалуци.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Неколико стотина најстаријих Бањалучана и данас је вакцинисано. Углавном пензионери, стрпљиво су чекали да дођу на ред, поштујући епидемиолошке мјере. Задовољни су, кажу, што су тако брзо позвани да приме вакцину.

- Одушевљена сам са организацијом, са залагањем нашег здравственог система, наше Владе, наше Републике. Немам ријечи. Тако је добро организовано да сам презадовољна - рекла је Смиља Малешевић.

Фото: РТРС

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

 

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Бањалучани су данас примали вакцине Астра Зенека и Фајзер, а вакцинација се одвијала по плану, кажу надлежни.

- По списку је пријављено 15.791 лице преко 65 година. У просјеку ми сада вакцинишемо 300 људи дневно - истакла је Биљана Млађеновић руководилац вакциналног пункта.

Директорка Дома здравља у Бањалуци Невена Тодоровић додала је да тренутно није могуће да се уради већи број вакцинација у току дана.

- Епидемиолошка ситуација тјешка и колеге су распоређене на друге послове - навеле је она.

Процес имунизације тече у Српској и то је најважније, каже предсједница Републике. Има дана када постоје паузе, али то, додаје, зависи од испоруке вакцина. Српска и даље даје све од себе да грађанима обезбиједи вакцине, а тренутно су им на располагању вакцине неколико произвођача, каже Жељка Цвијановић.

- Сада можемо подвући црту и рећи да је у протоку 69.000 вакцина, оне што су до сада аплициране, које су распоређене сада за општине. Нове количине крајем ове и почетком сљедеће седмице и то је већ неки број којим можемо да будемо задовољни - сматра предсједница.

О процесу масовне имунизације у Српској, набавци вакцина и мјерама институција на заштити живота и здравља грађана и ублажавање економских посљедица пандемије, предсједница Српске информисала је амбасадоре ЕУ. Институције Српске раде све што могу да убрзају процес набавке вакцина, каже министар здравља.

- У овој седмици Српска ће обити мањи контингент руских вакцина Спутњик, те да је, према најавама, ријеч о више од 30.000 доза - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Током најављене посјете предсједнице Републике, на вакциналном пункт у Бањалуци били су и представници Града.