latinica  ћирилица
07/04/2021 |  15:11 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Куваља: Захвалност Београду за подршку и промоцију трке

Директор Међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука" Владимир Куваља уручио је свечану плакету и захвалницу граду Београду и замјенику градоначелника Горану Весићу у знак захвалности за све учињено на развоју, промоцији и популаризацију трке у свијету.
Београд - Куваља - Весић - захвалница - Фото: СРНА
Београд - Куваља - Весић - захвалницаФото: СРНА

Караван ће и ове године кренути са београдског Трга Републике 22. априла, а око 175 такмичара из 35 земаља свијета имаће задатак да у четири етапе савладају готово 1.000 километара како би стигли на циљ у Бањалуку 25. априла, саопштено је из Тима за односе са јавношћу ове трке.

Куваља очекује да ће овогодишња трка бити најквалитетнија до сада, а као најважније је истакао да ће 15. годину заредом проћи границу између Србије и Републике Српске без заустављања.

- То довољно показује колико је трка значајна за паралелне везе, додатно повезивање и сарадњу нашег народа са обе стране Дрине. Нама у Републици Српској то заиста много значи и драго ми је што овакав догађај стартује са Трга Републике у најљепшем граду у овом дијелу свијета, нашем Београду - рекао је Куваља.

Он је рекао да ће у Србију и Републику Српску доћи изузетно квалитетни тимови из САД, Парагваја, са Новог Зеланда, из Републике Ирске, Холандије, Камбоџе, Русије, Пољске, Италије, Словачке, Шпаније и читавог региона.

Куваља је истакао огромну захвалност граду Београду за подршку на подршци коју нам пружају. "Прошле године, у најтежим временима усљед пандемије вируса корона, Београд је стао уз нас", рекао је Куваља.

Весић је напоменуо да се у Београду организује много спортских манифестација, свјетска и европска првенства, али је истакао да трка Београд–Бањалука једна од најдражих манифестација, која спаја два братска града и један народ.

Он је додао да је посебно поносан на чињеницу да ће сутра у Београду бити вакцинисано 20 бициклиста и чланова савеза из Републике Српске, што ће им омогућити учешћа на великим светским такмичењима.

- Желимо да заштитимо њих и њихове породице, те да им помогнемо да Републику Српску представљају где год могу - истакао је Весић.

Трка "Београд-Бањалука" је једина бициклистичка трка у региону која се налази у првој категорији Свјетске бициклистичке уније.

Циљ прве етапе, први пут у историји трке је Шабац, домаћин старта друге је Обреновац такође по први пут, а она завршава у Бијељини. Највећи град Семберије биће и мјесто старта треће, најтеже, етапе која се вози преко Шековића и завршава у Власеници.

Четврта етапа на програму је 25. априла и вози се од Приједора преко Козарске Дубице, Градишке, Лакташа до Бањалуке гдје завршава спектакуларним круговима.

Жуту мајицу освојену прошле године браниће возач пољске екипе "Мазовше Серце Полски" Јакуб Качмарек, а у међу фаворите на папиру сигурно се убрајају италијански "Бардијани" и "Ново Нордиск" из САД, једине двије проконтинентал екипе међу учесницима.