latinica  ћирилица
07/04/2021 |  15:52 ⇒ 08/04/2021 | 07:08 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Санкционисати све који се не придржавају мјера (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да сви морају поштивати епидемиолошке мјере, а да оне који их не поштују треба санкционисати.

Цвијановић је нагласила да је пандемија интегрални проблем који је погодио здравствени сектор, али да тешко страдава и привреда, те да се то не дешава само код нас, него и у развијеној Њемачкој, Великој Британији, Америци...

- Свугдје државе мање више доносе исте мјере и свугдје се договарају и људи који заступају здравство и они заступају економију. У Републици Српској смо се трудили да задржимо најлибералнији режим - рекла је Цвијановић.

Она је навела да је угоститељство сигурно тешко погођено, те да се настојало да Влада интервенише сво ово вријеме кроз плаћање пореза, доприноса, давање плата, као и да се то радило у неким другим областима.

- Кад је дошло вријеме да се нешто релаксира, то се ради постепено. У вријеме када су други били закључани, ми смо били откључани. Када су други радили до 16.00 или 18.00 часова, ми смо радили до 22.00 часа, али тада је био проблем што се не ради до 23.00 часа - истакла је Цвијановић.

Цвијановић је навела да све то разумије, као и да то разумију сви чланови Штаба, али да не може разумјети да шта год да се уради, није добро.

- Не волим такав приступ. Трудимо се да санирамо ситуацију, да заштитимо људске животе. Полемика о томе до када нешто треба радити, док дневно имамо 400, 500 и више обољелих, те 20, 30, 40 умрлих је престрашна ствар - сматра Цвијановић.

Предсједница Српске наглашава да сви треба да се уразуме и да кроз ово вријеме прођу одговорно.

- Радимо на начин да сачувамо здравствене раднике, да за свакога има мјеста у болницама. Замислите шта би било да кажемо да све може да ради, да нам не требају никакве мјере, а да након тога почнемо редати болесне по цести. То је неодговорно. Хоћу да будемо одговорна заједница. Ако кажемо да се обуставља настава, то није ничији хир, него страх да се туђе дијете не разболи - истиче Цвијановић.

Она је додала да скида капу здравственим радницима, али и новинарима и просвјетним радницима, људима који сваки дан иду у производњу и многим другим.

- Желим да што прије прођемо кроз ову кризу, да нам се одмори здравство, да се опорави наша економија. Зато је боље да се придржавамо мјера, да не угрожавамо ни своју дјецу ни нашу заједницу. Треба да престанемо да кињимо једни друге, јер то не води ничему, а пред нама је дуг пут опоравка - рекла је Цвијановић.