latinica  ћирилица
07/04/2021 |  16:03 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Шеф Канцеларије СЗО ганут хуманошћу и посвећеношћу радника УКЦ-а Српске (ВИДЕО)

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Фабио Скано рекао је да је ганут хуманошћу и посвећеношћу радника Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци када је ријеч о лијечењу пацијената обољелих од вируса корона.
Фабио Скано у посјети УКЦ Српске (Фото: ФБ/Министарство здравља) -
Фабио Скано у посјети УКЦ Српске (Фото: ФБ/Министарство здравља)

Скано је рекао да је у УКЦ-у урађено све да пацијенти буду што боље и организованије збринути, што показује и флексибилност те установе.

- Више од 600 обољелих пацијената од вируса у УКЦ-у је највише од почетка пандемије, што говори да је систем пренапрегнут. Зато је важно да се у Српској поштују мјере одржавања физичке дистанце, хигијене, ношења заштитних маски и поштовања изолације - рекао је Скано у Бањалуци након што је са министром здравља и социјалне заштите Српске Аленом Шеранићем, представницима Фонда здравственог осигурања и УКЦ-а посјетио одјељења те установе у којима се збрињавају пацијенти обољели од вируса.

Скано је нагласио да су епидемиолошке мјере битне да се што прије сузбије и обузда епидемија, како би се смањио притисак на здравствени систем.

Он је рекао да је вирус повећао постојеће неједнакости у друштвима, те посебно погодио најугроженије.

- То је прилика да се граде снажнији и отпорнији системи како би се превенирале и будуће пандемије. Ово што се десило нагласило је значај здравља и колико је оно битно за економски развој. Битно је да у наредном периоду приступ здравственим услугама буде обезбијеђен свима без обзира на финансијско стање - навео је Скано.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић рекао је да од почетка пандемије вируса у Српској имају највише хоспитализованих, 607.

- Више од 400 њих је на кисеоничкој терапији уз велики број на респираторима. Болест је ту, људи умиру, овдје је, нажалост, једна породиља на "вјештачким плућима"... То су наше комшије, пријатељи, мајке и очеви и сви што раније морамо схватити озбиљност ситуације. Апелујем на становнике, препоручујем свима двије ствари, а то су одржавање физичке дистанце и ношење маске - упозорио је Ђајић.

Он је рекао да су се и гости УКЦ-а увјерили да је збрињавање обољелих на високом нивоу и успјешно, те да ниједном пацијенту не недостају најсавременији лијекови и остала подршка.

Ђајић је рекао да су УКЦ одјељења ковид - Интерно и Пулмологија формирана у октобру када је Централни медицински блок УКЦ-а подијељен на два дијела да би се одговорило на велики прилив пацијента у другом таласу пандемије.

- У том периоду су у Одјељењу ковид Пулмологија постављене инсталације за медицинске гасове да би се обезбиједила додатна мјеста за респираторну подршку тешко обољелима. Уз то, формиран је и ковид Ургентни центар у Сјеверном крилу УКЦ-а гдје се пацијентима са сумњом на вирус и обољелима на једном мјесту пружају комплетне дијагностичке услуге. Ријеч је о лабораторијским претрагама, узимању узорака за пи-си-ар тестове, радиолошким услугама /ЦТ и РТГ снимака плућа/, а дневно на том плану буде прегледано до 200 пацијената - рекао је Ђајић.

Он је констатовао да се резултати УКЦ у лијечењу вируса могу поредити са много развијенијим земљама, те да је циљ да се стање на том плану додатно унаприједи.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић захвалио је здравственим радницима за надљудску борбу у лијечењу пацијената од вируса, те подсјетио да Фонд, заједно са Владом Српске покрива здравствено осигурање за све грађане.

Он је рекао да је одржана финансијска стабилност ФЗО, као и да се за све обезбиједи заштитна опрема од вируса.

- Позивам све наше осигуранике и остале да се придржавају епидемиолошких мјера - рекао је Кустурић и навео да су респиратори у Српској набављани у складу са законом и што прије да би се спасили животи људи.