latinica  ћирилица
07/04/2021 |  16:12 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

За добијање транше ММФ-а не треба постављати политичке услове (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да за добијање транше Међународног монетарног фонда не треба да се постављају политички захтјеви, који значе неку централизацију.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је навела да би транша од ММФ-а Српској добро дошла за подршку привреди, као и за редовно функционисање буџета, али ако је цијена тешко политичко условљавање онда разумије Владу што неће да прихвати.

Она је истакла да није за политичка условљавања у вријеме када људи умиру, те да, иако Српској треба новац, постоји неки ред, Устав и нешто што је прописано.

- Преговоре води Влада и дајем им подршку за њихово опредјељење да за новац не можете постављати политичке услове, који значе неку централизацију - рекла је Цвијановић у Бањалуци.

Према њеним ријечима, Влада има своје планове како да дође до средстава, те су, упркос свим проблемима, приходи и повећани, а томе је дијелом допринијело и то што су са републичког нивоа уплаћивани порези и доприноси током протеклих годину дана за угрожене.

- У сваком случају, имамо и домаће ресурсе, али ћемо и покушати наћи средства за све што нам буде недостајало, што на домаћем, што на страном тржишту капитала. То се увијек тако радило - рекла је Цвијановић.

Она је додала да, као неко ко је шест година био на челу Владе и закључио неколико аранжмана са ММФ-ом, говори из искуства када каже да се могу постављати услови који праве неки бољи амбијент.

- Ако можете то да објасните на начин да ћете га правити хармонизацијом прописа у два ентитета - то је у реду и ми смо то прихватали, али да се тражи нешто да се пренесе на ниво БиХ, зато што вам треба новац, то не иде - рекла је Цвијановић.

Она је навела да је вријеме пандемије и да је новац ММФ-а требало да буде ангажован на исти начин као што је био за вријеме великих поплава, указавши да је тада постојала флексибилност.

- Знало се чему служи и знало се да послије тога иде неки нормалан аранжман који смо договарали - рекла је Цвијановић.

Она је навела да не зна шта се то сада налази у ММФ-у, а што се тад није налазило.

- Могли смо са тим људима да причамо, да објаснимо и кажемо у писму намјере шта можемо, а шта не можемо да урадимо. Сада то очито није могуће, али видјећемо. Можда и дође до одређених промјена - рекла је Цвијановић.