latinica  ћирилица
07/04/2021 |  17:15 ⇒ 17:38 | Аутор: sputniknews.com

Путин Пашињану: Ријешићемо проблем вакцина, али не на уштрб грађана Русије

Предсједник Русије Владимир Путин обећао је јерменском премијеру Николу Пашињану да ће ријешити питање неопходних испорука вакцина против вируса корона у Јерменију, али не на уштрб држављана Русије.
Састанак Путина и  Пашињана (фото: kremlin.ru) -
Састанак Путина и Пашињана (фото: kremlin.ru)

На разговорима у Кремљу, Пашињан је изјавио да Јерменија рачуна на набавку руске вакцине против вируса корона, с обзиром да је она доказала своју ефикасност.

- За нас је веома важно да Република Јерменија добије прилику да купи ову вакцину - рекао је Пашињан.

- Мислим да ћемо ријешити тај проблем. Али не на штету грађана Русије, руских потрошача. Наш обим производње одговара потражњи у земљи - одговорио је Путин.

Он је додао да је обим производње вакцине и оних који желе да се вакцинишу у Русији углавном пропорционалан.

- Чак постоји мало већа потражња. Али истовремено расте и обим производње. Разговараћемо о томе - увјерио је Путин и додао да се производња вакцина у Русији повећава.

Руски лидер је приметио да са напретком кампање за вакцинацију све више људи жели да се вакцинише руском вакцином.

Са своје стране, јерменски премијер саопштио је да ће у Јереван у четвртак стићи прва партија вакцине против ковида.

- Веома блиско сарађујемо на сузбијању пандемије ковида 19, сутра ћемо добити прву партију руске вакцине и надамо се да ћемо купити велику количину руске вакцине, јер је доказала своју ефикасност у пракси - рекао је Пашињан.
Он је прецизирао да ће Јерменија добити 15 хиљада доза руске вакцине.

Пашињан је стигао у сриједу у Москву на разговоре са предсједником Русије. Како је раније изјавио, са руским лидером намјерава да разговара о имплементацији споразума о Нагорно Карабаху и изборима у Јерменији.

Министарство здравља Јерменије одобрило је употребу вакцине “Спутњик Ве“ у фебруару.

Вакцина “Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт “Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету. Вакцина је направљена на провјереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора, а њена ефикасност је изнад 90 одсто.

КЉУЧНО ПРИСУСТВО РУСКИХ МИРОВНИХ СНАГА

 Присуство руских мировних снага у Нагорно-Карабаху постао је кључни фактор стабилности и безбједности у региону, изјавио је премијер Јерменије Никол Пашињан током састанка са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви.
Он је изразио наду да ће са Путином разговарати о ставовима структуре безбједносног система у заједничком региону, Јерменији, Нагорно-Карабаху и околином, јавио је ТАСС.

- Наравно, разговараћемо данас о нијансама заједничке операције оружаних снага Јерменије и Русије - рекао је Пашињан.

Сукоби у Нагорно-Карабаху ескалирали су 27. септембра 2020. године. Азербејџан и Јерменија полажу право на Нагорно-Карабах још од фебруара 1988. године, када је та регија прогласила независност од Азербејџана.

Путин, Пашињан и предсједник Азербејџана Илхам Алијев потписали су трилатералну изјаву 9. новембра о прекиду сукоба у Нагорно-Карабаху.