latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:07 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

На вирус корона позитивно 135 миграната у кампу "Мирал"

Вирусом корона заражено је 135 миграната у привременом прихватном центру "Мирал" у Великој Кладуши, потврђено је данас на састанку Оперативне групе за ситуацију са мигрантима и избјеглицама на подручју Унско-санског кантона.
Мирал, Велика Калдуша (фото: ba.n1info.com) -
Мирал, Велика Калдуша (фото: ba.n1info.com)

На вирус корона су у протеклим данима тестирани сви корисници "Мирала", а кантонални премијер Мустафа Ружнић је рекао Срни да је забрињавајуће што је након тога 55 заражених миграната напустило камп и упутило се у непознатом правцу.

Он је истакао да је то недопустив пропуст међународних организација и агенција који управљају центром.

Ружнић је апеловао да Кантонално тужилаштво реагује о овом питању и испита одговорност за овакво угрожавање здравствено-епидемиолошке ситуације у кантону.

Због повећаног броја обољелих корисника услуга прихватних центара, на састанку су најављени појачани надзор и контрола, односно онемогућавање уласка миграната и избјеглица у Унско-сански кантон.

На данашњем састанку затражена је помоћ надлежних институција БиХ у проналаску адекватног простора за лијечење људи са тежом клиничком сликом, јер су здравствене установе у кантону преоптерећене, а Ружнић се нада адекватној реакцији.