latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:13 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Бањалучки Штаб одбио наредбу Републичког штаба (ВИДЕО)

Бањалучки Градски штаб за ванредне ситуације оглушио се на одлуке Републичког кризног штаба.
Радници "Чистоће" - Фото: РТРС
Радници "Чистоће"Фото: РТРС

Наредба о редовном чишћењу градских површина није спроведена. Иако нису добили налог Градске управе, бањалучке улице радници предузећа Чистоћа јутрос су очистили самоиницијативно, на основу одлуке Управе предузећа, потврђено је за РТРС. Ипак, комунално предузеће услугу није смјело прекидати.

Комунално предузеће не смије прекидати услугу, чак ни ако је корисник не плати два мјесеца, кажу у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију. Одржавање јавних површина финансира се из комуналних накнада, које грађани плаћају унапријед и нема основа за прекид дјелатности.

- Имамо ситуацију да се чистио град, а улична расвјета је функционисала. Зашто? Па ради се о истој врсти дјелатности која се финансира из истих извора. Једни су прекинули, а други сасвим нормално. Значи неко је злоупотријебио своју позицију у комуналном предузећу јер оно што је морало у континуитету да се обавља, није се обављало - каже Миладин Гаћановић, помоћник министра.

Након пуцања прве карике у ланцу, заказала је и друга - Комунална полиција, чија је законска обавеза да санкционише Чистоћу. Kазне за правна лица износе до 10.000 КМ. Наши позиви Комуналној полицији преусмјерени су на адресу предсједника Градског кризног штаба и градоначелника, Драшка Станивуковића. У немуштим одговорима, Станивуковић за све криви неусвајање буџета.

- Закон гласи да када нема привременог финансирања, када нема буџета, град не може да има ниједну трансакцију, ниједну уплату ни исплату - каже Станивуковић.

Гаћановић поручује да апсолутно није било услова да се та услуга ускрати.

-  Поготово у ситуацији што је тек требало да буде обављена, па да се за одређени период према уговору изврши фактурисање и плаћање. Значи, ово је све унапријед плаћено - тврди Гаћановић.

Цијену плаћају грађани. Плаћају чишћење, а ходају смећем затрпаним улицама, у вријеме пандемије. Огорчени су и једногласни - све је исполитизовано.

Умањени рачуни, због ускраћених услуга, логичан су слијед, кажу у Министарству за просторно уређење. Градоначелник и даље немушт у одговору - "сви смо оштећени".