latinica  ћирилица
07/04/2021 |  18:35 | Аутор: СРНА

Брнабић: Пандемија показала да се исплатило улагање у дигитализацију

Пандемија вируса корона показала је да се Србији исплатило улагање у дигитализацију, која је спасила српску економију, а у образовању омогућила да ђаци пређу на онлајн наставу и тако не изгубе ниједан школски час, рекла је премијер Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

- Трансформација Србије се наставља великом брзином, како би што пре сустигла земље ЕУ - навела је Брнабићева на онлајн самиту "Глобално технолошко управљање - у организацији Свјетског економског форума.

Када је ријеч о дигитализацији, Влада Србије се, напоменула је Брнабићева, фокусирала на три кључне области - економију, образовање и државну управу.

Она је рекла да ће процес дигитализовања образовања у Србији бити завршен до 2022. године, односно све учионице ће имати интернет, а ђаци ће још од основне школе да уче информатику и програмирање.

- Желимо да децу фокусирамо на дигитализацију како би била спремна за послове 21. века. Морамо да их научимо како да размишљају, а не шта да мисле - рекла је Брнабићева.

Што се тиче дигитализације државне управе, навела је она, циљ је да се сви сервиси дигитализују и буду на располагању грађанима и привреди 365 дана у години.

Она је подсјетила да је Србија за кратко вријеме, од четири године, када је почела да улаже у дигитализацију, успјела да оствари добар резултат у тој области, пренијели су београдски медији.

- Дигитализација се, не само у Србији, већ и широм света, наметнула као битна тема у време пандемије. Србија се у свету све више истиче као земља иновација. Влада Србије је пре неколико година препознала улагање у дигитализацију као један од својих приоритета - додала је она.

На панелу о водећим индустријским трансформацијама учествовали су и гувернер Токија Јурико Коике, предсједавајући компанији Сименс Џим Хагемен Снабе и предсједавајућа водеће турске платформе за е-трговину Хепсибурада Ханзаде Доган Боинер.