latinica  ћирилица
07/04/2021 |  19:13 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Рекордан приход и у прва три мјесеца (ВИДЕО)

Министарство финансија обезбиједило је 98,8 милиона марака за исплату мартовске пензије. Средства ће сутра бити дозначена банкама и Поштама Српске, како би од петка могла почети исплата. Фонд ПИО у марту је рекордних 85,64 милиона марака доприноса за ПИО, 10,6 милиона више од планираног. На овакве приходе утицале су и мјере Владе, кроз субвенције привреди и предузетницима, против негативних посљедица пандемије.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Током радних дана у марту, дневни прилив по основу уплате доприноса за пензијско-инвалидско осигурање износио је 3,7 милиона марака, што је допринијело остварењу прихода за 14 одсто већег од планираног.

Такође је остварен рекордан приход и у прва три мјесеца ове године, што је значајно, јер су приходи у првом кварталу обично мањи у односу на преостала три.

- Прије свега мислим на сада већ устаљену редовност уплате доприноса поосву ПИО здравствених установа у РС а имамо и повећану наплату доприноса од стране других јавних предузећа али и приватног сектора - рекао је Младен Милић директор Фонда ПИО Републике Српске.

Приходи су остварени и захваљујући сету економско-финансијских мјера владе, али и већој финансијској дисциплини коју спроводи Пореска управа. Привредници поздрављају досадашње мјере Владе. Ипак, у условима пандемије истичу да ће им и даље бити неопходна помоћ.

- Привредницима је увијек интересантно да се смање фискални и парафискални намети, да с пријављене пореске обавезе или смање или одгоде, сваки помак у том правцу ће привредницима донијети бољитак. Нарочито је интересантна чињеница ако је могуће доћи до неких ослобађања по питању увоза машина, усвајања нових технологија, ослободити пореза на добит и све те опције су привредницима добро дошле - сматра Миленко Стевановић предсједник Савјета за привреду града Бијељина.

Охрабрује и податак да су 31. марта ове године 314.893 пријављених радника што је за 463 више осигураника у односу на исти период прошле године.

- За надати се да и поред ове ванредне ситуације Влада Републике Српске успјешно наставити да очува постојећи број радних мјеста односно осигураника и да кроз субвенције помогне предузетнике и привреду - навео је Милић.

Захваљујући свим до сада предузетим мјерама, обезбијеђена су средства за исплату мартовске пензије за 277.000 корисника права Фонда ПИО која се очекује у петак, 9. априла.