latinica  ћирилица
07/04/2021 |  22:08 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

Додик: Филм "Априлски лет" доказ да је српска историја херојска

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на премијери документарно-играног филма "Априлски лет" да је херојство пилота Краљевског ваздухопловства, који су 7. априла 1941. године са аеродрома из лијевчанских села Ровине и Александровац напали положаје Трећег рајха, посебан догађај који показује јуначко саможртвовање и херојску српску историју.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- У тренуцима када је Београд бомбардовала нацистичка Њемачка и силе осовине, управо су одавде авиони отишли према Грацу и узвратили колико су могли за тај злочиначки напад на српски народ и земљу која је само давадесет година прије тога претрпјела губитак готово половине свог становништва у Првом свјетском рату - навео је Додик.

У Дому културе "Србија" у Новој Тополи, на премијери филма чији је аутор градишки новинар Милан Пилиповић, који је рађен у продукцији града Градишка и Завичајног музеја, Додик је поручио да је српска историја херојска, не само осамдесет година уназад, него и вијековима раније.

Он је рекао да се о овом догађају мало знало и причало, због чега је веома важан био напор који су аутор филма "Априлски лет" и град Градишка учинили да се то забиљежи и документује.

- Битно је да то остане за будуће генерације, јер је чињеница да смо ми који смо расли на овим просторима о томе мало знали - додао је Додик.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градска управа одлучна да сјећања на историјске личности и догађаје кроз филмове и културу врати у Градишку да би млади имали правац којим треба да иду као припадници народа који се увијек борио за слободу.

Аутор филма Милан Пилиповић рекао је да су премијером филма у Новој Тополи на симболичан начин хтјели послати поруку да је ово мјесто веома значајно за ову причу и подухват пилота Краљевског ваздухопловства.

- Филм је сниман у изузетно тешким условима због пандемије вируса корона, али смо већину оног што смо планирали и завршили до краја. То је прича о више од 40 пилота Краљевине Југославије који су из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, имали више од 200 налета и, веома инфериорни у војничком, били су супериорни у моралном смислу. Они су послали снажну поруку која одјекује већ 80 година - навео је Пилиповић.

Он је истакао да је 7. април и трагичан јер је страдало седам ваздухопловних посада са 21 пилотом, али да то није поколебало дух Краљевског ваздухопловства.

- Готово нико ништа није знао о овом догађају и највећи успјех филма је да пошаље информацију шта се овдје дешавало у априлу 1941. године - додао је Пилиповић.

Продуцент филма Бојан Вујиновић рекао је да се 7. април обиљежава као дан када су пилоти Краљевског ваздухопловства са два импровизована аеродрома кренули у напад на Трећи рајх.

- То смо хтјели да оживимо кроз овај филм и прикажемо ширем аудиторијуму, с обзиром на то да ће бити приказан и у програму РТРС-а. Ова прича је повезница народа Српске и Србије и једна степеница ка оном што желимо постићи и што договарамо, а то је Музеј авијације који желимо да формирамо од авиона који ће нам поклонити Музеј ваздухопловства из Београда - навео је Вујиновић.

Премијери филма "Априлски лет" присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.