latinica  ћирилица
07/04/2021 |  22:48 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

ЕМА о нежељеним ефектима вакцине Астра Зенека

Комитет за безбједност Европске агенције за лијекове закључио је да би ријетка појава крвних угрушака са ниским нивоом тромбоцита требало да будe наведенa као врло риједак нежељени ефекат вакцине Астра Зенека, наведено је у саопштењу објављеном на сајту те европске институције.

За оне који су примили вакцину, ЕМА наводи да би одмах требало да затраже помоћ ако се појави неки од симптома - кратак дах, бол у грудима, оток у нози, константни болови у абдомену или неуролошки симптоми.

- Наставићемо да надгледамо доступне научне доказе о ефикасности и сигурности свих одобрених вакцина против ковида 19 и издаћемо даље препоруке ако је потребно на основу науке и чврстих доказа. Овај случај јасно показује један од изазова које представљају велике кампање вакцинације. Када милиони људи приме ове вакцине, могу се десити врло ријетки догађаји који нису идентификовани током клиничких испитивања. Улога праћења нежељених ефеката је да нам помогне да брзо откријемо и анализирамо ове ризике и њихов утицај на профил ризика користи од вакцине - рекла је Емер Кук, шефица Европске агенције за лијекове.