latinica  ћирилица
08/04/2021 |  08:39 ⇒ 09:59 | Аутор: РТРС

Лазић: Епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине веома тешка (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине је веома тешка, али под контролом, истиче доктор Микајло Лазић, шеф Ковид болнице у склопу болнице "Свети Врачеви".
Микајло Лазић - Фото: РТРС
Микајло ЛазићФото: РТРС

Како је рекао, према јутрошњем извјештају, у ковид одјељењима бијељинске болнице тренутно се лијечи 90 пацијената од којих су 22 прикључена на респираторе.

- Само седам пацијената није на кисеоничкој терапији, што довољно говори о каквој се клиничкој слици ради. Она је је код већине пацијената тешка и изразито тешка. Већина пацијената који су на респиратору су животно угрожени - рекао је Лазић, гостујући у Јутањем програму РТРС-а.

Он је додао да у најновијем таласу заразе оболијева све млађа популација са све тежом клиничком сликом. Најмлађи пацијенти у Бијељини имају 32, односно 34 године, док најстарији пацијенти имају преко 80 година.

- Карактеристика овог новог таласа су обољели који немају коморбидитета и млади људи који долазе са тако тешком клиничком сликом да одмах по пријему завршавају на респиратору - истиче Лазић.

Нагласио је и да је потрошња кисеоника на мјесечном нивоу прелази количине које су некад задовољавале потребе током цијеле године.

- Још увијек немамо проблем са набавком кисеоника, имамо га у довољним количинама, али је потрошња огромна. Имамо пацијенте који потроше и до 80 литара кисеоника у минути, а онда израчунајте колико то износи у једном дану - истиче Лазић.

Додао је да Болница "Свети Врачеви" наставља са редовним програмом лијечења, као што су пацијенти који имају договорену операцију са претходно урађеним PCR тестом, а и остале амбуланте раде редовно. У ковид болницама, каже, још увијек има довољан број мјеста.

- Једну ковид болницу имамо спремну за отварање, а по потреби можемо проширити капацитете и на другим одјељењима - истакао је доктор Лазић.