latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:48 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Беванда: Злонамјерне тврдње посланика Нешића

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је да непознавање процедура посланика ДНС-а у Представничком дому параламента БиХ Ненада Нешића није оправдање да се медијима дају нетачне и злонамјерне информације о раду било које институције БиХ, а тиме ни Министарства финансија.
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org) -
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org)

Беванда је оштро демантовао информације које су се појавиле у медијима, на основу изјава Нешића, о недостављању одговора на његово посланичко питање.

Нешић је устврдио да Беванда и Министарство финансија и трезора нису ни након пола године одговорили како су расподијељена и потрошена 42 милиона КМ намјењена за санирање посљедица пандемије вируса корона са ставки директни трансфери и резервисање из буџета за 2020. годину.

Тим поводом, Беванда је обавијестио Нешића да је одговор на његово посланичко питање достављен Генералном секретаријату Савјета министара 11. фебруара, те је на сједници Савјета министара одржаној 4. марта усвојен приједлог одговора припремљеног у Министарству финансија и трезора, а 5. марта надлежне службе су доставиле материјал Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Не улазећи у формирање дневног реда, начин доставе и комплетирање материјала, Министарство финансија и трезора обавило је свој дио посла у складу са процедурама и без намјере да одуговлачи или скрива одговоре о утрошку јавног новца, тим прије јер су исти подаци већ достављани и медијима и невладиним организацијама које прате јавну потрошњу, додаје се у саопштењу.

- Нешић ће добити или је већ добио путем административних служби одговор на постављено посланичко питање, те га може прослиједити медијима, као и критике на рачун Беванде и Министарства финансија и трезора које је прије било какве провјере већ саопштио јавности - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су тражени подаци јавни и већ објављени у Службеном гласнику БиХ, те да је Нешић, уз одговор, добио табеларни приказ утрошка средстава из буџета ради бољег сналажења и разумијевања специфичне материје.