latinica  ћирилица
08/04/2021 |  11:23 | Аутор: СРНА

Митровић: Србија гради мост, у БиХ се спроводи низ радњи

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је да се у идућој години очекује завршетак моста на Сави код Раче који гради Србија као дио будућег ауто-пута Београд-Сарајево-Београд, а у БиХ се спроводи низ радњи у вези са овим пројектом.
Војин Митровић -
Војин Митровић

Подсјећајући да су споразуми између БиХ и Србије, а потом и са Турском о изградњи овог ауто-пута потписани 2019. године, Митровић је рекао да је на дијелу од Раче до Саве одређена траса, извршена парцелација и експропријација.

На дионици од Брчког до Вукосавља одређена је траса и дијелом је извршена експропријација, док је од Брчког према Жепчу, односно Тузли и од Сарајева преко Пала, Рогатице и Вишеграда урађен идејни пројекат.

- У наредним мјесецима очекујемо припремне радове на релацији од Раче према Бијељини - рекао је Митровић на сједници Дома народа Парламентарне скупштине, одговарајући на делегатско питање Младена Босића у вези са изградњом ауто-пута Београд-Сарајево-Београд.

Што се тиче финансирања изградње овог ауто-пута, Митровић је навео да је недавно потписаним споразумом Савјета министара и Турске предвиђено да Турска финансира овај инфраструктурних пројекат, са могућношћу да се у финансирање укључе стране банке.

- Дефинисане су области финансирање, пројектовање и изградња, а за појединачне етапе радиће се појединачни уговори -  додао је Митровић.

Босић је оцијенио да ће се, како каже, судећи према добијеном одговору, на изградњу ауто-пута Београд-Сарајево-Београд на територији Републике Српске и Федерације БиХ чекати годинама, док ће Србија завршити своју дионицу, укључујући мост на Сави.