latinica  ћирилица
08/04/2021 |  12:11 | Аутор: СРНА

Новић: Клуб Срба жели да разговара на добробит сва три народа, а не да пријети

Предсједавајући Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић истакао је да је за српске делегате неприхватљива било која врста пријетњи упућена било коме са говорнице овог дома и позвао предсједавајућег Бакира Изетбеговића да у вођењу сједнице не дозволи тешке ријечи и увреде.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

Образлажући зашто је Клуб Срба у Дому народа тражио паузу, Новић је истакао да се на самом почетку сједнице изашло из дневног реда и да је повријеђен Пословник Дома у готово свим сегментима.

- Први пут сам чуо да се делегатско питање поставља, тобоже, у име клуба, готово клубова. Ако је тако, то је нека нова пракса - рекао је Новић и додао да је бошњачки делегат Денис Бећировић изнио изузетно тешке оптужбе које не жели да понавља.

Према његовим ријечима, с обзиром да су те оптужбе став једног или два клуба народа, онда се из тога могу извући изузетно тешке оцјене.

- Нећу да их извлачим јер смо сви довољно свјесни шта то значи - поручио је предсједавајући Клуба Срба и додао да, ако је ово режија у договору неког клуба, српски делегати нису спремни да учествују у томе.

Новић је истакао да су чланови Клуба Срба спремни да у Дому народа професионално и стручно расправљају на добробит сва три народа.

- Треба се ослободити сваке острашћености, тешких ријечим, требамо мало више поштовати једни друге и канити се туђих надлежности- закључио је Новић.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић и шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић раније су осудили пријетње делегата Клуба бошњачког народа Дениса Бећировића који је позвао на хапшење српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика уколико крене у раздруживање БиХ, оцијенивши их недопустивим.

Постављајући делегатско питање делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић позвао је на хапшење српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Додика, наводећи да је то јединствен став Клуба и делегата Клуба Хрвата Златка Милетића.