latinica  ћирилица
08/04/2021 |  12:13 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Ситуација у Требињу забрињавајућа, највише лица на респираторима у једном дану

Ситуација на ковид одјељењима Болнице Требиње и даље је забрињавајућа и тренутно је хоспитализовано 101 лице, од којих 73 са тешком клиничком сликом, а шест особа је на респираторима, што је највише у једном дану, рекла је портпарол Болнице Николина Мучибабић.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

Мучибабићева је навела да је једно лице на неинвазивном респиратору, док је једна особа из Требиња преминула у посљедња 24 часа.

Она је изјавила новинарима да је сада много већа потрошња кисеоника у односу на новембар, те да он пристиже у требињску болницу на седмичном нивоу, док је раније набављан мјесечно.

- Данас је 66 пацијената на кисеоничкој терапији, док је у новембру највише у једном дану било 116 хоспитализованих пацијената, а 25 их је било на кисеонику - навела је Мучибабићева.

Она је додала да је Одјељење хирургије спремно за ковид режим, те да ће бити отворено ако буду попуњени смјештајни капацитети постојећих ковид одјељења.

Мучибабићева је нагласила да је прије два дана почела са радом дневна болница у Дому ученика у Требињу, те да се тим принципом покушавају растеретити постојећа ковид одјељења.

- Тамо се већ јављају пацијенти којима је потребан одређен вид болничког лијечења, односно терапијске процедуре, ријеч је о пацијентима из Требиња који имају потврђен ковид 19 и пнеумонију, који су покретни. Тренутно се ту лијече пацијенти који не захтијевају кисеоничку терапију - објаснила је Мучибабићева.

Према њеним ријечима, дневна болница ради у два интервала, од 8.00 до 12.00, те од 16.00 до 20.00 часова, а пацијентима су на располагању два љекара и двије медицинске сестре за ове двије смјене.

- У једном сату може се примити од два до три, евентуално четири пацијента, тако да није то велики број пацијената који се могу дневно јављати, али је добра прилика за растерећење ковид одјељења - рекла је Мучибабићева.