latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:39 | Аутор: sputniknews.com

Русија спремна на најгоре сценарије у односима са Америком

Москва је спремна на најгоре сценарије развоја односа са Сједињеним Америчким Државама, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући вijести о могућем протjеривању руских дипломата из Вашингтона.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Непријатељство и непредвидљивост поступака америчке стране у цjелини обавезује нас да будемо спремни на најгоре сценарије. Дакле, када имате прилично агресивно расположеног, непредвидљивог саговорника, стално сте спремни на све - рекао је портпарол Кремља новинарима.

Такође је истакао да су односи Русије и САД несумњиво и даље непредвидљиви, „што је лоше“.

Песков је констатовао да Америка вjeштачки спутава сарадњу са Русијом у сфери економије и науке.

- То је веома важна компонента читавог система међусобних односа. Често жалимо због тога што, на примjер, наше америчке колеге вjештачки спутавају тај правац – бизнисменима упорно савјетују да одустану од учешћа у форумима који се код нас одржавају, научницима стално препоручују да одустану од сарадње са колегама из Русије. То је лоше - констатовао је Песков.

Међутим, како је рекао, упркос свим оштрим изјавама које долазе из САД, Русија никада није била присталица тога да се односи доведу у безизлазну ситуацију и никада није представљала приjетњу.

- Упркос свим оштрим изјавама и таквим непријатељским манифестацијама из Вашигтона, предсjедник Путин ипак остаје досљедни присталица изградње добрих односа са САД, бар у тим областима које су нама од користи... У развоју наших билатералних односа спремни смо да идемо дотле, докле су спремни и наши партнери. У том плану наш став је очигледно досљедан. Никада нисмо били присталице тога да се односи доведу у безизлазну ситуацију. Никада нисмо представљали и не представљамо пријетњу ни за кога, али наравно, никада никоме, укључујући и САД, нећемо дозволити да нама пријети, да нам нешто диктира и да угрожава наше интересе - прецизирао је Песков.

Одговарајући на питање новинара да ли се у Кремљу слажу са оцјеном шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова који је раније рекао да Вашинтон води „глупу“ политику према Русији, Песков је рекао да је Лавров прецизан у својим формулацијама и да ту нема шта да дода.

Раније је агенција Блумберг саопштила да САД изучава питање увођења нових санкција Москви и протјеривање дипломата. Како су навели саговорници агенције, званична лица администрације Џозефа Бајдена су завршила преглед хакерских напада преко „Солар Виндса“ и мијешање у изборе у земљи.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници непоуздани партнери и да Москва не може зависити од њиховог расположења.