latinica  ћирилица
08/04/2021 |  14:43 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Павловић: Буџет уништен и демолиран

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да је градски буџет уништен и демолиран, да га је таквог затекао, и да је дужан да обавијести грађане шта је остало иза ДНС-а.
Далибор Павловић - Фото: СРНА
Далибор ПавловићФото: СРНА

- Вјеровао сам да нећу морати да излазим у јавност, али сам приморан јер кад чујете информацију изречену од бившег градоначелника /Миленка Ђаковића/ да је у буџету остало више од четири милиона КМ и да му није јасно о чему то говорим, дужан сам да обавијестим све наше грађане шта је ДНС оставио свима нама - рекао је Павловић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је анализа буџета за коју је била ангажована независна ревизорка, професорица Економског факултета у Бањалуци, а обухватила је период од 2016. до 2020. године, показала да је суфицит који је био исказиван све вријеме био привидан и да је стварно стање скривени дефицит.

- Укупан дефицит за прошлу годину износи 4.225.521 КМ, гдје је непокривени дефицит 2.875.480 КМ, а 1.350.041 КМ се односи на реализоване уговоре из претходног периода. Посебно је битно истакнути уговоре са добављачима ЛЕД расвјете од 5.835.619 КМ са ПДВ-ом гдје фактура од 900.000 КМ за ПДВ није била предвиђена у буџету за 2020. годину, а морала је, и она ме је дочекала трећи дан мандата - прецизирао је Павловић.

Према његовим ријечима, бивши градоначелник је с истим добављачем потписао још један уговор за одржавање расвјете у наредне четири године, вриједан близу милион марака, 2. децембра 2020. године, послије избора, неколико дана прије него што ће отићи с те дужности.

- Све би било у реду да тај износ није потрошен прије потписивања уговора у предизборној кампањи продужујући и проширујући расвјету да би се скупили политички гласови, а мимо процедуре јавне набавке и у супротности са законом. Бивши градоначелник није предложио ребаланс већ је, кршећи закон, реструктурисао буџет и учинио прерасподјелу средстава реалоцирајући 7.074.000 КМ, што није у складу са законом - истакао је Павловић.

Он је навео да су у буџету отворене нове потрошачке јединице за превентивну здравствену заштиту у борби против вируса корона од 381.000 КМ и у оквиру тога грантови непрофитним организацијама, удружењима грађана и хуманитарним организацијама од 234.000 КМ, али су ова средства кориштена у предизборне сврхе.

Павловић је додао да су и физичка лица с тим у вези инкасирала 35.000 КМ, те је бившег градоначелника упитао како су се та лица борила против вируса корона четири дана прије избора када су та средства и уплаћена на њихове рачуне.

- Додатно је интересантно што су међу физичким лицима и високи функционери ДНС-а и СДА, а нека од тих лица су била именована за чланове бирачких одбора наведених странака или су били независни кандидати за одборнике - нагласио је Павловић и показао медијима закључке са заштитом преко имена и јединствених матичнх бројева лица која су са ове ставке примала новац.

Он је напоменуо како су сви прошле године слушали причу о познатим приједорским волонтерима у борби против вируса корона које је тада ангажовала градска власт, те изразио жаљење што је и он био један од лаковјерних грађана који је повјеровао у нечије волонтерство и доброчинитељство.

Према његовим ријечима, сви који су се сликали и хвалили волонтерством исплаћени су из буџета на рачун физичких лица, а међу њима су све активисти ДНС-а.

Занимљив је детаљ, додао је, да су са исте буџетске ставке исплаћивани само по један произвођач млијека, произвођач малина и удружење пољопривредних произвођача, као да су само они суочени с пандемијом или да су више погођени од осталих из своје бранше, те упитао зашто средства нису подијељена на равне части, уз оцјенуо да је то и срамно и жалосно.

Павловић је устврдио да је ради политичке промоције ДНС-а у периоду од 1. јануара 2019. године, када је ДНС изгубио скупштинску већину у Приједору, до 20. марта 2020. године, у Градску управу и институције, установе и предузећа чији је оснивач град, новозапослена 242 радника, а 82 су ангажована по уговору о дјелу.

- У двије године, зарад политике и политичких интереса, запослена су 324 радника. Није мени криво што је толико људи запослено. Напротив. Мој циљ јесте запошљавање радника, али не на штету мукотрпно стеченог буџета и буџета који је на кољенима, а питање је јесу ли сви ови радници били неопходни - рекао је Павловић.

Павловић је нагласио да је буџет трошен без плана и програма и да је било битније предизборно асфалтирање и плаћање такозваних волонтера него стварна борба против ковида, те најавио да ће одржати и посебну конференцију за штампу о уговорима и споровима у вези са претходном структуром Градске управе.

- Молим их, пријатељски да више никада бригу о граду Приједору и о својим суграђанима не воде на овај начин - поручио је Павловић.