latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:01 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Брнабићева о обавезној вакцинацији

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да за сада не постоји ниједан разлог да држава Србија размишља о увођењу обавезне вакцинације против вируса корона.
Ана Брнабић (Фото: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Упитана да коментарише данашњу пресуду Европског суда за људска права у којој је навео да је обавезна вакцинација легална, Брнабићева је рекла да је интересовање у Србији за вакцинацију против вируса корона одлично и много боље него у неким европским, напреднијим друштвима.

Брнабићева је истакла да грађани Србије не вјерују у теорију завјере, већ у медицину, науку и национални здравствени систем, те да јој се чини да српско друштво добија битку против вируса корона.

- За сада не постоји баш ниједан разглог да размишљамо о увођењу обавезне вакцинације, поготово што имамо између 10.000 и 12.0000 свакодневно пријављених преко е-управе, а са друге је велики број људи који долазе на пунктове за вакцинацију без пријаве - рекла је Брнабићева новинарима у Влади Србије.

Европски суд за људска права донио је данас пресуду у којој наводи да је обавезна вакцинација легална и да је можда потребна у демократским друштвима.

Пресуда је донесена поводом жалби неколико чешких породица суду због обавезне вакцинације дјеце.

- Циљ мора да буде да свако дијете буде заштићено од озбиљних болести, вакцинацијом или имунитетом стада - наводи се у пресуди.

Иако се пресуда не односи директно на вакцине против вируса корона, стручњаци вјерују да би она могла да има импликације и на ту вакцинацију, нарочито међу људима који су је досад одбијали, пренио је РТЛ.