latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:13 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Вакцинисано 90 грађана Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе

Вакцину против вируса корона Астра Зенека данас је примило 90 грађана старијих од 65 година из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, рекао је Срни координатор тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.

Васиљевић је навео да ова лица непосредно након вакцинације нису имала никаквих проблема, али им је сугерисано да наредних неколико дана прате здравствено стање.

- Објаснили смо им које су очекиване нежељене реакције, које су благе, на које не би требало обраћати значајнију пажњу, али и оне коју су теже - појаснио је Васиљевић и додао да би грађани са тежим реакцијама на вакцину требало да се обрате породичном љекару.

Он је рекао да је и за сутра предвиђена имунизација 90 грађана старијих од 65 година, уз напоменуо да је прије два дана Фајзером вакцинисано 96 корисника Дома за старија лица Источно Сарајево, чиме је заокружен план вакцинације за ову седмицу.

Васиљевић је напоменуо да се имунизација старих лица наставља наредне седмице, највјероватније кинеском вакцином Синофарм, а план ће бити направљен током викенда, што ће зависити од тога колико доза добију од Регионалне канцеларије Института за јавно здравство, од које је затражен већи број.

Он је навео да се вакцине распоређују према броју становника у појединим регијама у Републици Српској, али да не зна, с обзиром на то да није стигао већи контингент вакцина против вируса корона, да ли ће им бити испоручен онај број доза који је тражен.

Према његовим ријечима, до сада је вакцинисан 41 запослени у Дому за старија лица, 100 корисника овог дома, 55 здравствених радника Дома здравља, те 140 грађана старијих од 65 година.

Вакцинација почиње сутра у 10.00 часова у просторијама Матичне библиотеке Источно Сарајево, простору који је, како је објаснио Васиљевић, адекватан јер се у њему могу спроводити све прописане епидемиолошке мјере, али и оне које су неопходне након вакцинације.