latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:26 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

Усвојена Стратегија развоја малих и средњих предузећа

Влада Републике Српске усвојила је Стратегију развоја малих и средњих предузећа за период 2021-2027. година, која је предвиђена Акционим планом за реализацију мјера Владе за ову годину.
Влада Републике Српске - сједница - Фото: Тwitter
Влада Републике Српске - сједницаФото: Тwitter

Документ је усклађен са Европским актом за мала и средња предузећа, који даје препоруке за регулисање свих битних активности за ову област.

Доношењем овог документа дефинисани су нови инструменти за подршку и узети у обзир захтјеви у вези са европским интеграцијама, а доношење документа је важно и због надлежности Републике Српске у овој области, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада је данас донијела и Уредбу о поступку додјеле подстицаја за директна улагања, којом се уређују предмети пројеката за директна улагања, исправе за доказивање испуњености услова за остваривање права на подстицај, критеријуми за оцјењивање пријава и друга питања од значаја за поступак додјеле подстицаја за директна улагања.

Циљ додјеле подстицаја јесте давање подршке реализацији пројеката привредних субјеката у сврху примјене нове технологије и унапређења технолошких процеса производње, побољшања конкурентности произвођача, подршке запошљавању, подршке привредним субјектима у отежаним условима пословања који су изазвани вирусом корона и подстицања равномјерног регионалног развоја.

Подстицаји се додјељују с циљем подршке привредним субјектима у отежаним условима пословања који су изазвани вирусом корона.

Буџетом Министарства привреде и предузетништва за 2021. годину планирана су средстава за додјелу подстицаја у износу од 4.000.000 КМ.

Влада је на данашњој сједници прихватила и Информацију о иницијативи за измјену Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност.

Влада предлаже Министарству спољне трговине и економских односа да код Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ покрене иницијативу за измјену Правилника о примјени Закона о порезу на додату вриједност.

Циљ је стварања услова за ослобађање од плаћања пореза на додату вриједност комуналних дјелатности /електрична енергија, вода, гас и збрињавање отпада/ неопходних за финалну производњу робе привредних субјеката који се баве производним дјелатностима у слободним зонама.