latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:26 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Шпирић: Потребне додатне консултације за смјену Лучића

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да данас није било вријеме да се овај дом изјашњава о одлуци предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије о смијени министра за људска права и избјеглице Милоша Лучића.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Истичући да скидање ове тачке са дневног реда сједнице Дома народа нема везе са евентуалним именовањем Игора Радојичића на мјесто министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, Шпирић је у изјави новинарима рекао да је потребно још консултација о Тегелтијиној одлуци за смјену Лучића и да ће након тога овај посао бити приведен крају.

- Само је направљена мала пауза да се не изјашњавамо и то је ствар сваке политичке партије. Да ћемо се изјашњавати, сигурно хоћемо, какво ће изјашњење бити - видјећемо -  констатовао је Шпирић.

Он је оцијенио да су скидању са дневног реда ове тачке кумовале многе изјаве које би да праве блокаде и опструкције, што тренутно најмање треба БиХ.

- Процедуру морамо завршити, тражимо још мало времена - рекао је Шпирић, истичући да делегатска иницијатива за смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића потпада под другу процедуру.

Коментаришући данас усвојени План приоритета за парламенте у БиХ за убрзање европских интеграција, замјеник предсједавајућег Дома народа рекао је да сарадња парламената на различитим нивиоима може да додатно подстакне пут БиХ ка ЕУ.

Он је навео да је у Мостару одржан округли сто на којем су руководиоци свих парламената у БиХ укључених у европски пут потписали листу приоритета.

- То је стварање синергије различитих нивоа власти да се постигне заједничка одговорност и убрза европски пут БиХ - рекао је Шпирић и констатовао да од одговорности свих зависи да ли ће до тога доћи.

Када је ријеч о преговорима БиХ за нови аранжман са ММФ-ом, Шпирић је оцијенио да би било добро да средства ове међународне финансијске институције буду присутна у БиХ у вријеме глобалне пандемије и економске кризе.

- Подржавам преговараче – ентитетске министре и предсједавајућег Савјета министара да успјешно спроведу преговоре - рекао је Шпирић.

Шпирић је, наводећи да не зна који су конкретни услови ММФ-а, претпоставио да ће неке од њих власти прихватити, а нешто, вјероватно, неће.