latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:43 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Није усвојена одлука о заштитним мјерама на увоз меса (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да на данашњој сједници није усвојена одлука о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Снагом аргумената и интегрисаним ставом удружења пољопривредних произвођача и легитимним ставом надлежних инситутуција ентитетског нивоа предложили смо Савјету министара одлуку о посебним заштитним мјерама за увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, из необјашњивих разлога и без распараве на сједници Савјета министара један број министара није гласао да се донесе одлука о заштитним мјерама које би се односиле на период од двије године.

За одлуку су, осим Кошарца, гласали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар за људска права Милош Лучић, минситар комуникација и транспората Војин Митровић, те замјеник министара безбједности Недељко Јовић.

Кошарац је оцијенио да је ово био добар модел да се овај проблем ријеши на квалитетан начин и да се снагом аргумената, као страна у билатералном Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, ово питање трајно ријеши.

Савјет министара усвојио је извјештај о раду Координационог експертског и правног тима који се бави питањем одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

- Постоји висок степен мобилности експерата у овом тиму, правних експерата и потпуна координација активности између Министарства и ентитетских министарстава, с обзиром на чињеницу да заиста желимо да снагом аргумената, научног и стручног истраживања, кредибилно ово питање третирамо на начин да онемогућимо изградњу одлагалишта радиактивног отпада на ликацији Черкезовац, Трговска гора - рекао је Кошарац.

Он је навео да већина људи укључених у овај процес нису задовољни радом Министарства иностраних послова у Савјету министара, због чега су на састанку Координационог тијела апеловали да се донесу одређени закључци.