latinica  ћирилица
08/04/2021 |  16:26 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

СМ: Усвојена информација о донацији Кине од 50.000 вакцина

Савјет министара усвојио је данас информацију о условима за прихват донације Кине намијењене за сузбијање ширења ковида 19, те одобрио изјаву о преузимању обавеза у вези са пријемом донације вакцина, коју ће потписати министар цивилних послова БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На овај начин су створене претпоставке за долазак у БиХ 50.000 доза вакцине Синофарм, које ће донирати Кина, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара крајем марта је извршио њихову расподјелу, и то Републици Српској 18.620, Федерацији БиХ 30.380 и дистрикту Брчко 1.000 доза.

На данашњој сједници Савјета министара усвојен је овогодишњи програм рада ове институције којим се планира убрзано спровођење неопходних законодавних, социоекономских и друштвених реформи приоритетно усмјерених на рјешавање питања важних за грађане, одговорно управљање, владавину права, безбједност и просперитет.

Савјет министара је и програмски опредијељен да допринесе убрзању реформских процеса, како би БиХ могла отпочети преговоре о придруживању ЕУ.

Најважнији задатак Савјета министара складу са Програмом за 2021. годину је да, у координацији са другим нивоима власти у БиХ, нађе благовремене и адекватне мјере које ће сачувати животе и здравље грађана, а уједно и реални сектор и радна мјеста.

Намјера Савјета министара јесте да и даље буде интеграциони фактор у односима унутар БиХ, што је показао у досадашњем мандату јер су односи ентитетских и власти на нивоу БиХ значајно унапријеђени путем координације заједничких политика, наведено је у саопштењу.

Обезбјеђивањем финансијских средстава од међународних финансијских институција, Савјет министара у сарадњи са властима у Републици Српској и ФБиХ жели покренути велики инвестициони циклус у јавном сектору који ће бити замајац приватном сектору.

У том свјетлу наставиће се добра сарадња са Свјетском банком, Међународним монетарним фондом, Европском банком за обнову и развој, те Европском инвестиционом банком.

Кључне реформске области у наредном периоду уско су везане са приоритетима који су истакнути у социоекономским реформама у БиХ до 2022. године, а које су усвојили Савјет министара БиХ и ентитетске владе.

Генерални секретаријат Савјета министара доставиће Програм рада Парламентарној скупштини БиХ ради упознавања, наведено је у саопштењу.