latinica  ћирилица
08/04/2021 |  16:47 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Без сагласности о одлуци о посебним заштитним мјерама

Савјет министара, са пет гласова за и три против, није постигао консензус у вези са доношењем одлуке о посебним заштитним мјерама на увоз одређених производа поријеклом из земаља чланица ЕУ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

О овој одлуци Савјет министара ће се изјашњавати у другом кругу гласања, саопштено је из Савјета након данашње сједнице.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о финансирању Годишњег акционог програма за БиХ за 2020. годину између ЕУ, коју представља Европска комисија, и БиХ, коју представља Дирекција за европске интеграције БиХ, са основама за његово закључивање.

Споразумом је дефинисано да ће ЕУ финансирати 64.520.000 евра од укупно 91.520.000 евра, колико је процијењена вриједност Годишњег акционог програма за БиХ за 2020. годину.

Разлика од 27.000.000 евра односи се на суфинансирање пројеката БиХ из области животне средине, и то посредством одобрених ЕБРД кредита за пројекте реконструкције водоснабдијевања шест општина Сарајевског кантона и реконструкције и проширења водоснабдијевања Бањалуке.

Период извршења овог споразума је 12 година од ступања на снагу, а период оперативног спровођења је шест година.

Појединачни уговори и споразуми којима ће бити спровођен овај споразум биће закључени најкасније три године од датума закључивања овог споразума.

Министарство финансија и трезора у Савјету министара ће приједлог споразума са основама за закључивање доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника БиХ је предложен директор Дирекције за европске интеграције БиХ.

Из Савјета министара подсјећају да је раније потписан Оквирни споразум о аранжману за спровођење финансијске помоћи Европске уније БиХ у оквиру инструмента претприступне помоћи /ИПА два/, чиме су се стекли услови за оперативну реализацију програма потписивањем споразума о финансирању.

Савјет министара усвојио је документ "Оквир за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ", који представља шири оквир за постизање Агенде 2030 и основу за усмјеравање текућих и будућих процеса стратешког планирања свих нивоа власти у БиХ.

Оквир за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ усвојиле су и владе Републике Српске, ФБиХ и дистрикта Брчко.

У саопштењу се додаје да се БиХ у септембру 2015. године, заједно са 192 државе чланице УН, обавезала да ће спровести Агенду 2030 за одрживи развој, која се састоји од 17 циљева и 169 подциљева.

Циљеви одрживог развоја представљају план за стварање боље и одрживе будућности за цијели свијет.

Усвајањем "Оквира за реализацију циљева одрживог развоја у БиХ" потврђује се да су сви нивои власти у БиХ посвећени заједничком постизању циљева одрживог развоја, у складу са својим уставним надлежностима, међународним принципима и стандардима људских права, додаје се у саопштењу.