latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:42 ⇒ 18:48 | Аутор: РТС

Инциденти на протестима у Црној Гори; Испред Владе и "Чавоглаве" (ВИДЕО)

Протести у организацији Патриотско-комитског савеза одржани су испред зграде владе у Подгорици, као и у Никшићу, Цетињу, Будви и Тивту.
Протести у Црној Гори (фото: Savo Prelević) -
Протести у Црној Гори (фото: Savo Prelević)

Окупљени су незадовољни најавом из Владе да ће држављанство Црне Горе моћи да добију и људи који су у тој земљи боравили 10 година - са прекидима.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић негирао је да је организатор данашњих антивладиних протеста.

На протесту у Подгорици, на којем се окупило више стотина грађана, виђени су функционери опозиционих СДП-а и Либералне партије.

Полиција је окупљене обавијестила да је приједлог закона повучен и да се разиђу.

Пошто полиција учесницима протеста није дозволила напуштање градова, протести су, осим у Подгорици одржани у више градова и општина.

У Будви је вишесатно био блокиран саобраћај код кружног тока на улазу у град. Био је блокиран и саобраћај на Јадранској магистрали у Тивту и Котору.

Окупљени су покушали да сруше заштитну ограду испред зграде Владе.

Полицајце су оптуживали за издају и гађали их петардама и јајима.

Окупљени су вријеђали предсједника Скупштине Алексу Бечића, потпредсједника Владе Дритана Абазовића, министарку просвјете, функционере Демократског фронта...

На снимку са протеста код Владе могло се чути и како окупљени пјевају песму "Бојна Чавоглаве" проусташког музичара Марка Перковића Томпсона, који ту нумеру на концертима почиње поздравом "За дом спремни".

Држављанство и онима који су у прекидима боравили 10 година у Црној Гори

Одлука о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом повучена је привремено са Владе, како би се прије тога изјаснио скупштински Одбор за изборно законодавство.

Премијер Здравко Кривокапић је раније најавио Одлуку о измјени, наводећи да велики број грађана који дуго живе у Црној Гори није имао право на држављанство.

План МУП-а је био, како је раније објављено, да сви грађани који су и у прекидима боравили 10 година у Црној Гори стекну право за стицање држављанства.

Важећим Законом и Одлуком прописано је да су ту могућност до сада имали само они који непрекидно живе 10 година у држави.

Опозиционе партије јуче су запријетиле да ће се повући из скупштинског Одбора за изборно законодавство уколико Влада буде данас измијенила одлуку.

Ђукановић негира да је организатор протеста

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић негирао је на Твитеру да је организатор данашњих антивладиних протеста у Црној Гори и оцијенио "крајње неморалним инсинуацијама" позив премијера Здравка Кривокапића да не дестабилизује државу и да демонстранте повуче са улице.

- Крајње је неморално од премијера Кривокапића да инсинуира да ја организујем протесте који му се не свиђају. Узалудни су покушаји да сво своје незнање, непосвећеност и непостојаност покушава прикрити тиме што ће папагајски досадно за све окривити бившу власт - саопштио је Ђукановић.

Истакао је да је Кривокапић сада, како каже, кренуо да то чини и према њему лично.

- Познато је, а о томе је у тренуцима еуфоричног расположења након побједе на изборима говорио и сам премијер, да сам уложио и улажем сав напор да се извршна власт конституише, и да што квалитетније профункционише - подсјећа Ђукановић.