latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:46 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Поштовати епидемиолошке мјере (ВИДЕО)

На поштовање епидемиолошких мјера, поново је позвала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Одала је признање свим здравственим радницима, истакавши да носе највећи терет ове кризе, те поручила да треба да их разумијемо и да поштујемо то што кажу, а то је да носимо маску, држимо дистанцу и да се не окупљамо.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Не желимо да дођемо у ситуацију да немамо довољно болничких кревета, респиратора, кисеоника, само зато што смо били неозбиљни, каже предсједница Цвијановић. Истиче да су мјере које уводи Република Српска глобална пракса, те да се примјењују широм свијета.

- И свугдје су људи незадовољни због тога, како нећемо бити незадовољни, кад смо стављени под потпуне рестрикције, да не знамо више на који начин, шта можемо, шта смијемо. Промијенили начин живота, начин посла, начин опхођења, без дружења. Дакле, наравно да јесмо незадовољни, али треба издржати. Морамо вјеровати да ћемо изаћи из овог. И други се боре са истим проблемима. Имамо много изазова, али ја сам заиста поносна што наши здравствени радници то тако успјешно савладавају, а наше је само да их послушамо кад нам упуте апел да се не окупљамо, да се настоји држати дистанца, да се настоји носити маска и да не производимо ситуације које нису добре ни за нас ни за наше становништво - рекла је Цвијановић.

Осим на здравство, пандемија је удар и на привреду, не само у Републици Српској, већ и у Њемачкој, Британији, Америци -истиче предсједница. Влада је интервенисала како би, кроз порезе, доприносе и плате помогла угоститељству и осталим областима које нису радиле. Релаксација мјера, каже,спроводи се постепено, а Српска успјела је да задржи најлибералнији режим.

- У вријеме када су други били закључани, о чему нико није хтио да прича, ми смо били откључани. Трудимо се да санирамо ситуацију, трудимо се да заштитимо људске животе.Полемика око тога да ли ће нешто радити до тад или до тад, а да ми дневно сабиремо бројке 500 или 500 или вишеобољелих, 20,30,40 умрлих је престрашна ствар, неупоредива ствар. Замислите страшне чињенице да ми кажемо све може да ради, никакве мјере нам не требају, а онда кад почнемо редати људе по цести, онда ће бити што нисте затворили. То је неодговорно. Хоћу да будемо одговорна заједница - поручила је предсједница Српске.

Предсједница истиче да, ако се каже да се обуставља настава, то није ничији хир, већ је то страх да се туђе дијете не разболи.

- Ово је престрашно вријеме. Ко је нама могао прије двије године рећи да ћемо ми овако живјети. Ко је нама могао рећи да ћемо видјети у одјељењу дјецу,а не видимо им лица од маске. Ко је то нама могао рећи?” - каже Цвијановић.

Предсједница истиче да су јој и амбасадори Европске уније потврдили да се и код њих дешавају исте ствари – вакцине нису испоручене на вријеме, оптерећен је здравствени сектор, затворена привреда.

- Да има рецепт, велика Њемачка би ријешила, велика Америка ријешила, дивна Скандинавија би то ријешила. Нису ријешили. Немојте очекивати да смо ми свемогући. Сналазимо се, добро се сналазимо. Хвала грађанима Републике Српске што су све ово вријеме били одговорни, уз неке изузетке, али тако је то у животу, што се придржавају, што се одазивају на вакцинацију, што показују бригу - истакла је предсједница Српске.

С друге стране, јасна је порука да они који се не придржавају мјера, треба да буду санкционисани.