latinica  ћирилица
08/04/2021 |  20:21 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Преминуо Јован Дивјак

Бивши генерал такозване Армије БиХ Јован Дивјак умро је данас у Сарајеву у 84. години, преносе федерални медији.
Јован Дивјак (Фото: radiosarajevo.ba) -
Јован Дивјак (Фото: radiosarajevo.ba)

Дивјак је рођен у Београду. Завршио је Војну академију, курс за команданта батаљона, Командно-штабну академију и Ратну школу, као и Штабну школу француске војске.

У Сарајеву је био предавач у Војној школи, гдје га је затекао рат на дужности официра у штабу такозване Територијалне одбране БиХ, а убрзо је постао бригадни генерал такозване Армије БиХ и помоћник начелника.

Војни суд ЈНА га је осудио 1991. године на девет мјесеци затвора због издавања оружја такозваној Територијалној одбрани БиХ, након чега напушта ЈНА и придружује се такозваној Армији БиХ.

Дивјак је био један од осумњичених од МУП-а Републике Српске за напад 3. маја 1992. године на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. У нападима паравојних муслиманских наоружаних формација на колону ЈНА која се 2. и 3. маја 1992. године мирно повлачила убијена су 42 припадника ЈНА, док је 71 рањен, а 207 заробљен.

Ухапшен је на основу Интерполове потјернице и оптужнице о почињеним ратним злочинима, коју је расписала Србија, 3. марта 2011. године у 20.00 часова на бечком аеродрому на путовању из Сарајева за Италију.

Аустријски суд је одбио захтјев Србије за изручење и ослобађа Јована Дивјака.

Хрватско државно тужилаштво подигло је у марту 2017. оптужницу против Дивјака и неколико других официра такозване Армије БиХ због ратних злочина почињених над Хрватима током рата у БиХ.