latinica  ћирилица
09/04/2021 |  08:17 | Аутор: СРНА

Маринковић: Веће површине под уљарицама

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио да ће у прољећној сјетви више површина бити под уљарицама, које су рентабилније од житарица.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

- Лакше је наћи тржиште с обзиром да је од прошле године већ дошло до значајног пораста цијена уљарица и мислимо да ће се тај тренд задржати и ове године - рекао је Маринковић Срни.

Он је додао да ће бити мање површина под житарицама, јер их пољопривреници обично сију за властиту потребу и да прехране стоку.

- С обзиром да је смањен сточни фонд, биће смањене и површине под житарицама, прије свега мислим на кукуруз, а одређени примат ће преузети уљарице - соја и сунцокрет - каже Маринковић.

Он је поновио да ће сјетва ове године бити скупља од 30 до 50 одсто, јер је поскупјело ђубриво, сјеме, хемијска средства и гориво.

Према његовим ријечима, ледени талас поскупљује и производњу расада у пластеницима, јер се морају додатно загријавати.

Он је оцијенио да је претходни период био изузетно повољан за ратаре да припреме земљиште за сјетву.

- Људи су одрадили припреме за сјетву и сада можемо чекати пораст температуре да се земљиште загрије неких 10 до 12 степени Целзијусових како би се правовремено обавила сјетва - рекао је Маринковић.

Подсјетивши да оптимални рок за сјетву тече од 1. априла за кукуруз и соју, Маринковић је појаснио да не вриједи сијати у ледено земљиште, јер ће то ће продужити ницање, а биљке ће изгледати изнурене и спорије ће напредовати.