latinica  ћирилица
09/04/2021 |  08:44 ⇒ 08:56 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Епидемија помјерила мигрантску кризу у други план (ВИДЕО)

Због пандемије и свих проблема које нам је донијела корона, мигрантска криза је маргинализована, али не смије бити заборављена, рекао је у Јутарњем програму РТРС-а Предраг Ћеранић, професором на Факултету за безбједност Универзитета у Бањалуци.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Велика група миграната код Велике Кладуше напустила је камп "Мирел", и то је на неки начин повезано са пандемијом.

- Да, ми не знамо колико се зараза може проширити, гдје су отишли, колики је тачан број. Ипак, ми овдје у Републици Српској немамо толико тај проблем изражен, као што га осјећају у Кладуши, Бихаћи, Сарајеву, уопштено у Федерацији БиХ. Ипак, питање миграната не смијемо игнорисати, јер оно се шири попут вируса - нагласио је Ћеранић.

Он је напоменуо да очекује ускоро нови талас миграната на нашем подручју.

- Чим отопли, температуре буду веће, за мјесец, најкасније за два, односно када буду могли прелазити ријеку Дрину, имаћемо нови талас и повећан број мигранта - наглашава Ћеранић.

Ћеранић истиче да БиХ институције јако лоше се сналази с мигрантском кризом.

- Мигранти су исте вјероисповијести, али различите интерпретације. Велики новац је везан уз мигрантску кризу, и наравно да долази до сукоба, инцидената, па чак и убистава. Нису то мали проблеми, а институције БиХ се не сналазе, немају рјешења, како у епидемиолошкој ситуацији, тако и у мигрантској кризи - појашњава Ћеранић.

Он се надовезао и на недавно писање британских медија о тортури хрватске полиције према мигрантима.

- Не ради то хрватска полиција на својку руку, они имају одобрење Брисела, јер Загреб данас чува границу ЕУ. Морате знати и цијели контекст, Велика Британија излази из ЕУ, и њеним обавјештајним службама овакве приче иду у прилог - нагласио је Предраг Ћеранић.