latinica  ћирилица
09/04/2021 |  09:38 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Акција "Скрипта": Ухапшене четири особе због компјутерских превара и прања новца (ВИДЕО)

Инспектори Одјељења за високо-технолошки криминалитет МУП-а Републике Српске лишили су слободе четири лица на подручју Српске у оперативној акцији "Скрипта" због компјутерских превара и прања новца, изјавила је Срни начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Мирна Миљановић.
Полиција Републике Српске -
Полиција Републике Српске

- Лица лишена слободе сумњиче се да су неовлаштено приступали и злоупотријебили М-телову апликацију м:го и на тај начин причинили материјалу штету од неколико стотина хиљада марака - рекла је Миљановићева.

Ухапшена су лица чији су иницијали С.Д. из Добоја, Д.П. из Модриче, Т.Д. из Лакташа и С.Д. из Приједора, саопштено је из МУП-а Српске.

Акцију су извели полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске, током које су извршени и претреси на шест локација на подручју Приједора, Добоја, Модриче и општине Лакташи.

За ухапшена лица постоје основи сумње да су креирала и користила злонамјерне програме, уз помоћ којих су током прошле године неовлаштено приступали "М:теловој" апликацији "м:го", након чега су вршили допуну већег броја претплатничких картица, да би након тога лично или ангажујући друга лица подизали тако стечени новац кроз систем кладионица и финансијских институција, чиме су причинила материјалну штету већу од 650.000 КМ.

У претресима је пронађено и одузето више предмета који ће бити предмет даљег кривичног поступка /мобилни телефони, компјутери, лаптоп компјутери, компјутерска опрема, СИМ картице/.

Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Срна незванично сазнаје да су слободе лишени Станислав Деспотовић из Добоја, Драган Попржен из Модриче, Титослав Деспотовић из Лакташа и Славица Деспотовић из Приједора.