latinica  ћирилица
09/04/2021 |  10:24 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Крстић: Задуженост компаније опада, а профит расте

Компанија "Алумина" ће ове године наставити да ради на ширењу лепезе готових производа који су предмет продаје на иностраном тржишту, рекао је директор Сектора за економику и финансије у "Алумини" Владимир Крстић.
Владимир Крстић - Фото: СРНА
Владимир КрстићФото: СРНА

- У овој години наша производња иде несметано, наш обим производње се повећава, продаја и маржа такође, а немамо обавезе које би нас лимитирале у релизацији постављених пословних планова - рекао је Крстић и додао да ће динамика продаје, инвестиција и освајање нових производних програма донијети додатну сигурност "Алумини".

Он је нагласио да се у текућој години, уколико не буде неких промјена у вези са пандемијом вируса корона, очекује профит далеко већи у односу на прошлу годину, у којој су први и други квартал били испод плана због разних ограничења које је изазвала корона.

Подсјећајући да је био ревидиран план пословања за прошлу годину због појаве вируса корона и ефеката које је имао на компанију и њене производне и продајне процесе, Крстић је рекао да су пословни резултати "Алумине" такви да се очекује да ће просјечна маржа и даље расти у овој години.

- Осим тога, цијена алуминијума полако се опоравља на Лондонској берзи што ће, вјероватно, имати позитиван утицај на цијену глинице као једног од компанијиних потенцијланих производа који сада није доминантан и није предмет пословног фокуса усљед мање марже и берзанске цијене - рекао је Крстић.

Он сматра да ће "Алумина", уколико цијена алуминујума дозволи профитабилност глинице као готовог производа, и то узети у обзир и ширити капацитете и у том правцу, саопштено је из Службе ове компаније за односе са јавношћу.

Крстић је истакао да је капацитет "Алумине", односно производње и продаје растао из мјесеца у мјесец, поготово у посљедњем кварталу прошле и првом кварталу ове године.

Говорећи о регулисању обавеза које "Алумина" генерише у свом пословању, Крстић је истакао да се сви трошкови, односно све накнаде за рад и плате запослених измирују са порезима и доприносима на вријеме и да нема заосталих дуговања по том основу.

- У овој години вршиће се и исплата мјесечног дијела регреса у складу са планом новчаних токова тако да "Алумина" нема доспјеле неизмирене обавезе по основу пореза, доприноса, зарада и накнада за рад - рекао је директор финансија.

Крстић је нагласио да је "Алумина" дошла у позицију да своје обавезе према добављачима измирује на вријеме, односно у роковима доспијећа.

- Након осам година од отварања стечаја у матичном предузећу Фабрици глинице "Бирач", "Алумина" нема доспјелих обавеза према добављачима или су ти износи нематеријални по износу и по данима кашњења - рекао је Крстић.

Он је нагласио да се обавезе "Алумине" смањују према пословним банкама, јер је на крају 2019. године укупна кумулативна обавеза према свим пословним банкама била нешто мања од 20 милиона КМ, на крају 2020. године пала је на 13,4 милиона КМ, да би са 31. мартом ове године износиле 11,4 милиона КМ.

- То значи да укупна задуженост према банкама пада у односу на укупну фабричку годишњу планску и остварену релизацију која је тренутно испод пет одсто укупних прихода од продаје на годишњем нивоу - појаснио је Крстић.

Истичући да би цјелисходније било да је "Алумина" више задужена, Крстић каже да компанија има одређене лимите због стечајног поступка над матичним предузећем Фабриком глинице "Бирач".

Крстић је навео да, без обзира што компанија плаћа своје обавезе на вријеме, "Алумини" предстоји нови инвестициони циклуси који ће захтијевати одређена новчана средства која ће подразумијевати и текућу добит и амортизацију коју остварује у сваком мјесецу у билансу, односно у трошковима.

- Прошлогодишњи резултати су такви да је дио трошкова амортизације и готово цијела добит отишла на смањење обавеза које је "Алумина" генерисала из ранијег периода, али да је тренд такав да обавезе падају и да су потраживања стабилна у односу на укупне приходе од продаје, рокови плаћања нису мијењани, а обавезе према заосленима се извршавају са порезима и доприносима у роковима доспијећа - рекао је Крстић.

Он је истакао да "Алумина" нема повећање дугова него затварање одређених "овер драфт" кредита код пословних банака и отварање нових на мјесечном, годишњем или кварталном нивоу, у зависности за шта су они делегирани, односно за шта су намијењени, што значи да задуженост не расте него опада.

Говорећи о залихама, Крстић је рекао да су оне са аспекта сировина и недовршене производње готових производа у оптималном нивоу и да обезбјеђују сигурност и извјесност у производном процесу компаније.

- Наше залихе су такве да немамо проблема ни у једном сегменту планирања и остваривања планова у производњи без обзира на временске прилике - рекао је Крстић.