latinica  ћирилица
09/04/2021 |  11:05 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Ћосић затражио уклањање табли у Сарајеву којима се подстиче мржња према Србима

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је данас граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.
Источно Ново Сарајево - Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Источно Ново Сарајево - Љубиша ЋосићФото: СРНА

Упућен је и захтјев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког покрета, те покрета који су подржавали фашистичке идеје.

Захтјев за уклањање табли и назива улица са увредљивим садржајем упућен је градоначелнику Сарајева Бењамини Карић, предсједавајућем Градског вијећа Јасмину Адемовићу, начелнику општине Стари Град Ибрахиму Хаџибајрићу и предсједавајућем Општинског вијећа Мирзи Балатовићу.

Ћосић је изјавио Срни да, према правилима која се односе на подношење захтјева за оцјену усклађености са Уставом БиХ, овај захтјев може поднијети или посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, на нечију иницијативу, или се подноси као вид апелације на рјешење неког од судова или одлука органа институција власти у БиХ.

- Мој правни тим је захтјев који се тиче Уставног суда у потпуности комплетирао и припремио. Међутим, одлучили смо да прво упутимо захтјев граду Сарајеву и Старом Граду да уклоне спорне табле са Вијећнице, из Ферхадије и осталих локација, као и да измијене називе улица који вријеђају осјећања и изазивају страх код српског народа - нагласио је Ћосић.

Ћосић је додао да ће сачекати њихов одговор, изразивши очекивање да ће бити донесена исправна одлука.

- Уколико одлука буде негативна, жалићемо се надлежном министарству, а уколико и ту добијемо негативну одлуку онда ћемо Уставном суду поднијети комплетирану апелацију, односно захтјев за оцјену усклађености са Уставом БиХ. На тај начин ћемо јасно показати да оно што смо хтјели да ријешимо кроз институције система у БиХ не функционише, као и да се потпуно игноришу осјећања српског народа - закључио је Ћосић.

У Ћосићевом захтјеву од надлежних институција затражено је уклањање табле на Градској вијећници у општини на којој се налази натпис: "На овом су мјесту српски злочинци у ноћи 25/26.08.1992. запалили Националну и универзитетску бибилиотеку БиХ. У пламену је нестало више од два милиона књига, часописа, докумената. Не заборавите, памтите и опомињите".

Затражено је уклањање табле у Улици Ферхадија у општини Стари Град /бивша улица Васе Мискина/, на којој је написано: "На овом су мјесту српски злочинци 27.05.1992. године убили 26 грађана Сарајева".

У образложењу је наведено да текстови овог садржаја на обје постављене плоче српски народ категоришу као злочиначки, агресорски, геноцидан и на тај начин се изазива и подстиче мржња према српском народу и вријеђају национална осјећања српског народа у БиХ.

Ћосић у овом захтјеву подсјећа да је српски народ у БиХ и њеним ентитетима, једнако као и бошњачки и хрватски, конститутиван народ, те да конститутивност народа у БиХ сваком од народа гарантује Уставом предвиђена права која имају своје механизме заштите.

- Табле са овим садржајем, постављене на јавној институцији и улици, у граду коју представљате, у најмању руку увредљиве су за српски народ и угрожавају његова права гарантована Уставом БиХ. Самим тим, код српског народа ствара се осјећај страха и угрожености - наведено је у захтјеву.

Осим уклањања ових табли, Ћосић је замолио и да буду уклоњене све сличне табле на спомен-обиљежјима, спомен-плочама и споменицима, као и сличним локацијама на различитим мјестима на подручју града Сарајева.

- Текстови на таблама и спомен-обиљежјима или сличним локацијама којима се српски народ квалификује као злочиначки, убилачки или агресорски угрожавају права српског народа као конститутивног народа у БиХ - указано је у захтјеву.

У прилогу је Ћосић доставио списак улица у граду Сарајеву које су биле назване по припадницима антифашистичког покрета у Другом свјетском рату, а сада су промијењене, те замолио да у складу са антифашистичком традицијом свих народа у БиХ и у складу са својим законским и статутарним овлаштењима, надлежне институције донесу одлуке које ће вратити називе тих улица.